Förra året var paret Deb de stora vinnarna i Melodifestivalen.
Tillsammans med Joakim Harestad Haukaas och Robin Stjernberg hade Joy och Linnea Deb skrivit låten You . En låt som på målfoto tog hem förstaplatsen i Melodifestivalen och skickade ner Robin till Malmö för att försvara Loreens titel från året därpå i Eurovision Song Contest.
Ingen dålig prestation av det äkta paret som fick med sitt första bidrag i tävlingen så sent som året innan.
Då hette artisten Ulrik Munther .
Joy och Linnea hade tillsammans med Ulrik skrivit hans debutalbum som släpptes under hösten 2011. En naturlig utveckling i den unge Lilla Melodifestivals-vinnarens karriär var självklart att ha med en låt i ”riktiga” Melodifestivalen. Tillsammans skrev de Soldiers , som fick en hedrande tredjeplats i festivalen.
”Vi hade ju skickat in låtar innan Soldiers också. Låtar som var lite mer schlager som det var då. Men det var inte förrän vi skickade in något som var mer nutid som vi kom med.” berättar Linnea när vi står i pressrummet i Göteborg och pratar under lunchrasten mellan de olika repen.
Nere i arenan slåss tre av parets fyra bidrag för säsongen om att ta hem en plats i finalen.
Denna dag har de gruppen EKO , som med sin elektroniska pop tyvärr åkte ut. Men de hade även skrivit Ace Wilders låt Busy doin’ nothin’ som tog Ace direkt till finalen, samt Outtrigger som hamnade i Andra Chansen.
I Linköping hade paret även med låten Glow som Manda framförde.
Fyra helt olika låtar, från samma upphovspar och med unga artister som alla är helt eller relativt nya för publiken.
”Alla låtar är bäbisar för oss liksom, även om alla är olika.” förklarar Joy och fortsätter:
”Outtrigger är ju pop som vi förpackat i en metallåt med en bra refräng. Ace Wilder sticker nog ut mest av alla låtar denna omgång. Det är en låt som antingen kan funka eller inte, men det är ändå en väldigt bra låt. Folk ska sitta i soffan och undra ’vad var det där?’
EKO kör sitt norrländska med 80-tal och Depeche -stuk.”
”Det är mer min bag med Depeche och 80-tal!” fliker Linnea in innan Joy fortsätter.
”Man måste ändå tänka med det man gillar och det man tror kan funka, för det är två helt olika grejer. Men främst måste det vara en bra låt.
Jag tror inte det finns ett Melodifestivalsformat, utan man måste komma med något nytt och experimentera lite. Det var så vi tänkte med Robin och Ulriks låtar. Att nu gör vi en grym poplåt som vi själva gillar.”

Popmuzik Lover Patreon

Direkt efter att vilopulsen infunnit sig efter Eurovision var paret igång med att skriva för 2014-års festival.
Om ni läst min intervju med Outtrigger, började parets samarbete med Helsingborgsgruppen i samband med Eurovision. De började skriva tillsammans med bandet och Anton Malmberg Hård af Segerstad . Resultatet blev singeln Blame on you samt årets bidrag Echo .
”Detta är ju helt nytt för mig. Jag kände att det var så coolt att jag fick vara med och göra det här när jag hörde Simon screama första gången!” Linnea bubblar av lycka när hon mins tiden för snart ett år sedan.

-Känns det förresten som en utmaning att jobba tillsammans som ett par?

Joy : Nej, det tycker jag inte. Vi gör det här tillsammans och kämpar.

Linnea : Det som är jobbigt är väl att logistiskt få ihop allt i och med att vi har barn ihop. Vi är ju bästa polare och bråkar aldrig över musik.

Joy : Vi kan tycka olika, men det är det som är bra att jobba med olika folk, för alla har olika inputs men att vi ändå jobbar mot samma mål.

-Vad är receptet att få ihop så bra poplåtar på tre minuter?

Joy : Tre minuter är faktiskt det svåra.
Vi får alltid korta av låtarna för att få ner dom till tre. Tre och tjugo tycker jag är optimalt.

Linnea : Det är ändå något speciellt att göra Melodifestivalslåtar, för de måste vara så otroligt direkt. Du har tre minuter på dig att sälja skiten ut något, och riktigt så direkt behöver det inte vara när man gör annan musik. Då kan det vara låtar som får växa.

-Vart hittar ni inspiration när i skriver?

Joy : Inspirationen kommer från annan musik. Jag triggas av att lyssna på musik och träffa folk som håller på med musik. Jag vill bara till studion och jobba när jag hör något häftigt.

Linnea : Jag lyssnar mycket av den senaste musiken på radion.
Sedan hinner man inte lyssna så mycket på musik när man jobbar så mycket, utan man får ta delar som man känner att det här var något nytt tillexempel.
När man var yngre kunde man sitta och lyssna på en platta om och om igen, men den tiden har inte vi längre.

-Vad är en bra låt för er?

Joy : Den ska vara ganska hookig och hitig, men ändå ha något som växer med tiden. Det optimala för mig är om den kan vara tidlös men ändå är en hit.
Sedan gillar jag självklart trender.

Linnea : När man kommer med något nytt tycker jag är ballt.
Det som Avicii gjorde nyss var coolt. När han tog en snubbe som sjöng country, vilket var helt off, men ändå så bra.

-Vad tror du blir trend nästa år i Melodifestivalen?

Linnea : Jag tror mer akustiskt, typ vispop.

Joy : Riktigt bra kille med gura typ.

Linnea : Sedan tror jag att Ace Wilder-låten kan vara något som kommer att göra att folk vågar blanda lite.

Soldiers

You
http://youtu.be/oJyvF02LNNA

Busy doin’ nothin’

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011