Katakomb är en trio från Göteborg som består av André Laus , Hugo Welther och Erik Berndtsson .
Alla tre har skapat sig ett eget namn inom Göteborgs musikvärd, där André jobbat en del som DJ samt i Rebel Rebel . Hugo spelar bas i Ram Di Dam och Erik har enligt bandets pressrelease varit musiker i det mesta från Göteborg.
2011 släppte de sin självbetitlade EP utan någon direkt promotion eller jobb. Bara fyra låtar, som genast skapade ringar på vattnet för gruppen, tills de bestämde sig för att lägga ner hela projektet – veckan efter releasen.
”Ja, vi hade ett gig sedan lade vi ner.” berättar André när killarna sitter samlade kring det lilla kaffebordet i deras studio nere vid Masthuggstorget här i Göteborg.
”Hugo hade Ram Di Dam som han skulle satsa på och jag hade en del soloprojekt, så det rann ut i sanden direkt.”

Popmuzik Podcast

Killarna hade träffast i just den lokal vi är i, där Eriks pappa drev reklamverksamhet. 
Killarna började med att sätta upp olika klubbar i stan, som uppenbarligen inte lyfte sig något nämnvärt rent kommersiellt.
”Vi började istället göra musik tillsammans som vi tänkte sälja, men blev istället ett band. Vi hade ju inga kontakter att sälja iväg musiken till ändå.” skrattar André.
Även om killarna jobbade tillsammans i studion fast på olika projekt dröjde ända till December 2012 tills de bestämde sig för att ta upp bollen igen med Katakomb.
”Då gick vi in för att starta något nytt – även om det fortfarande är vi. Att tänka bort det gamla och ha det lite som en nystart.” säger Erik.
Sagt och gjort.
Då Erik skulle flytta ner till Montreux från Januari till Juni, var tiden knapp och killarna började med en gång att skriva och spela in material till nya plattan. 
”Vi hade en månad på oss att skriva och spela in, vilket var ganska bra för oss. Ofta hamnar man ju ändå där man började om man sitter för länge med en låt. -Man kan sitta i tre år och ändå hamna ganska nära starten ändå.” berättar Hugo.
”Det har varit väldigt mycket skapande med att vi riggat upp instrumenten och suttit i lurar under inspelningen, för att se vad som funkar.
Det blir som man lyssnar på skivan istället för att bara sitta i en replokal.” beskriver André arbetssättet med låtarna den första månaden.
Bandet har ju haft fördelen att kunna använda studion under den korta tid de behövde spela in själva låtarna. Sedan har det varit efterarbete och produktion som kunnat ta tid medan Erik var bortrest. Under tiden har var bortrest skickade han i och för sig upp material regelbundet till killarna i Göteborg.

En annan del i arbetet med skivan är att de gjort mer eller mindre allt själva.
Allt från att då skriva låtarna, producera och vara med vid mastringen.
”Det är jävligt kul att ha varit med från att sätta upp micken till att lägga nålen på vinylen” säger André, och man liksom hör hur stolt han är i rösten över det jobb han och de två andra gjort på skivan.
När allt var klart saknades bara namnet på skivan.
Då alla tre tyckte att ljudbilden var större än deras EP, beslöt de sig för att kalla skivan för Giant . Ett namn som verkligen lever upp till den arena-pop bandet levererar.
Den 6:e November släpps skivan både fysiskt och digitalt och i samband med det blir det även en releasefest på Jazzhuset här i Göteborg.
Att de än en gång skulle splittras direkt efter denna release känns dock inte lika troligt.
De har redan börjat jobba på nästa platta. Sedan har de väl som individer fått lekt av sig lite i sina andra musikprojekt, som delvis var orsaken till varför de splittrades första gången.
André sammanfattar deras nuvarande situation ganska bra med orden:
”Vi brann alla så mycket för det vi ville göra då, vilket för min egen del var dansmusik. Men nu när man hittat varandra är det lättare. Man behöver inte få in sin trummaskin på allt…”

Nu på onsdag släpper Katakomb skivan Giant, men redan idag får ni ett smakprov från skivan i form av låten Daydream här i bloggen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011