I veckan premiärspelades låten Snälla, håll käft med den nya gruppen Hjärta här i bloggen.
En skön pop-ballad i tretakt med en lysande text, från några killar som trots debutsingeln inte är några nybörjare.
Gruppen består nämligen av Sebastian Rutgersson och Peter Engström från västkustsynthpopbandet 047 tillsammans med sångaren Tomas Halberstad .
Att folk väntat på något med killarna råder ingen tvivel på.
Inlägget i bloggen blev välbesökt och när singeln släpptes till iTunes låg den ett tag etta på Electro-topplistan.
När killarna skulle hem till Sebastian och fira det lyckade släppet av singeln stannade de till för en matbit och intervju med mig för att ge en bild om bakgrunden till gruppen Hjärta.

Följ på Apple Music

Under inspelningen av 047s platta Elva valde killarna att ta in sångare på tre låtar för att bryta av det instrumentala och för att slippa sjunga själva. En av sångarna var Tomas som sjöng på låten Let you go .
”Vi var alla så nöjda med samarbetet att vi ville fortsätta.” berättar Peter medan vi väntar på att herrarnas mat ska serveras på kvarterskrogen kring Järntorget.

-Varför valde ni då att skapa en ny grupp istället för att fortsätta som tillexempel 047?

”För min del tyckte jag att det var roligare om vi var en ny grupp, så vi kunde känna att det var allas grej.” säger Tomas.
”Det är ju inte 047 eller det jag gjort innan, utan en helt ny grej.”

Vägen att komma hit där de är idag har dock varit lång.
Grunden till gruppen lades för ett och ett halvt år sedan, i samband med 047-samarbetet.
Ambitionsnivån har varit hög och de vill alla tre att det ska bli så bra som möjligt.
Men för tre killar som har vanliga jobb och skola vid sidan om är det inte alltid det lättaste att samlas för att skapa lysande popmusik. Det är något som tyvärr får ske när tid och möjlighet ges. I en kreativ process betyder ju inte heller ledig tid att kreativiteten är på topp, utan bara när allt faller på plats flyter det på.
”Vi kommer ibland in i ett sinnesjukt flow.” säger Sebastian.
”I våras hade vi bara lagt sång på sju låtar – varav Snälla, håll käft var en av dem. När sommaren var slut var den låten helt klar samt att vi nästan var klara med de andra sex låtarna också. Vi kan jobba stenhårt ett tag, så blir det helt plötsligt mycket på jobbet för en eller i skolan för en annan och då drar det ut på tiden.”
Tomas berättar att de bland annat jobbat på en annan låt som egentligen var tänkt som förstasingeln, men som skrotades och de fick börja om från noll. Så det är mycket som kan hända som ibland gör ett steg fram och två tillbaka.

-Vem gör vad i gruppen?

”Vi gör väl mer eller mindre allt tillsammans, men visst vi har olika ansvarsområden.” börjar Tomas.
”Det brukar vara så att jag kommer med någon slags grund till en låt, så utvecklar Peter och Sebastian låten som jag får tillbaka och kan börja skriva en text till. Sedan kommer de tillbaka med sina åsikter om texten. Så det är en process som faktiskt är pågående ända in i att vi lägger sång.
Jag har ju alltid tyckt att det intressanta är melodin och musikalföljden. Men nu när det är på svenska är det en sådan fokus på vad man säger, och man kan inte gömma sig bakom ett I love you , samt att vi försöker ju undvika metaforer.”
”Jag hatar metaforer!” utbrister Sebastian.
”Jag hatar lyrik. Det ska inte ta längre tid att förstå än att läsa en textrad.”
”En intressant del i texterna är att de är skrivna som man faktiskt pratar.” säger Peter.
”Det var lite målet.” fortsätter Tomas.
”Inga metaforer och talspråk. Det behöver man ju inte tänka på när man skriver på engelska.
Det gör att texterna bli väldigt raka, utan tolkning.
Om jag någon gång skrivit en metafor så brukar Sebbe säga att han inte fattar vad jag menar, så får jag ta bort den.” skrattar han.

Det som alla tre uppskattar otroligt mycket hos varandra är att samtliga är öppna för andras idéer och inte driver sin åsikt till döddagar.
Har två en åsikt som inte delas av den tredje, så är det majoriteten som bestämmer.
Detta utan att det läggs någon prestige eller sura miner i valet, utan alla vill gruppens bästa och kan vara raka mot varandra i en åsikt.

Förutom gruppens tre bandmedlemmar finns även två personer till som hjälper till att bygga gruppen.
Michael Stooss har skapat bandets grafiska profil och bland annat gjort loggan i form av ett hjärta.
Han har varit med i ett tidigt skede som en del i den kreativa processen. När gruppen spelat upp låtar för honom har han sedan kunnat skapa det visuella till musiken, som tillexempel det lysande omslaget i form av en tvättavla till singeln.
”Förutom Michael är ju Anders ( Christensson ) en viktig del i gruppen.” säger Sebastian.
”Han har ju varit med och lyssnat och haft åsikter om vilken låt som ska bli singel.”
”Utan honom hade det nog inte blivit någon grupp alls. För han är med och pushar och tycker till. Vi har liksom ett fan och bandmedlem i honom.” säger Tomas.

-Var kommer namnet Hjärta ifrån?

”Vi träffades någon gång i början och tänkte på att vi skulle ha ett bra namn.” börjar Tomas.
”Man ska nog inte gräva för mycket i det, men vi ville ha något som var bestämd form singularis. Alla ska ju ha någon jävla böjning på grejer just nu och typ heta Hjärtat.
Jag hade nog några andra idéer från börjar för ett längre namn, men det är ett så uppenbart namn på något sätt.”
”När man lägger upp låten på olika ställen och det bildas permalänkar så är det ju Hjärta. Snälla. Håll. Käft. Det blir ju helt kaiko. Å, Ä, Ö är ju med i varenda ord!” flikar Sebastian in och skrattar lite uppgivet. Endast en riktig datanörd skulle tänka på en sådan sak. Men han är ju inte en del av ett bitpopband för inte.
”Vi skulle säkert kunna skapa massa historier om varför vi heter som vi gör, men det finns nog ingen. Det är ett bra namn som inte är 047 och inte Tomas Halberstad.” avslutar Tomas bakgrunden om gruppnamnet.

Hur ser då framtiden ut för den nya trion?
Planen är att en ny singel ska komma i början av 2013 och förhoppningsvis ett album innan det året är slut.
”Vi har väldigt många låtar och vi skriver hela tiden” säger Tomas.
Med andra ord kommer nästa år se mycket ljus ut vad gäller bra synthpop på svenska.
Gruppen satte ju en hög nivå med sin första singel, och det ska bli otroligt spännande och se vilka andra låtar de har i bagaget.
Being Bloggeds hjärta slår i alla fall lite extra för bandet Hjärta just nu.

Lyssna på Hjärta:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011