Syskonduon Tegan And Sara släppte i vintras sitt sjunde studioalbum Heartthrob och fick med den sin största kommersiella hit i deras 18-åriga karriär.
Albumet lanserades med den 80-tals doftande och superpopiga singeln Closer som har spelats flitigt i radio sedan den släpptes förra året. Nu jobbar de på att bygga upp singeln I was a fool som är en snygg ballad, verkligen klippt och skuren för radiostationerna som uppskattar lite mognare musik.
”Vi kom nog till punkten där vi gjort en viss typ av skivor och att det var dags att testa något nytt.” berättar Tegan när vi sitter utanför bandets logetält på Hultsfredsfestivalen.
”Vi ville ju inte heller tråka ut vår publik med för mycket av samma. Även om vi har försökt utveckla oss inför varje skiva, tror jag vi har tillräckligt stark fanbase nu för att verkligen våga testa något helt nytt.”
Enäggstvillingarna från Kanada växte upp i en familj där deras unga föräldrar alltid uppmuntrade dem att lyssna på och spela musik.
”När vi ville lära oss spela piano fick vi göra det och när vi sedan ville lära oss spela gitarr fick vi göra det” mins Tegan.
Under High School var tjejerna med i olika band, innan de till slut började som duo och till slut skramlade ihop pengar till att spela in sin första skiva Under Feet Like Ours 1999.
Quin-syskonen berättar att det var viktigt för dem att kunna behålla deras indiestämpel även när de blev signade till ett skivbolag. Det var en av anledningarna att de skrev på för Neil Youngs skivbolag Vapor.
”När vi skrev på kontraktet sa Neil Youngs manager att vi kommer göra vår viktigaste skiva när vi passerat tretti. Vi hade med andra ord 10 år på oss att skriva bra låtar och utforska världen, men det satte ändå en viss press på oss inför denna skivan.” berättar Tegan.
Inför arbetet med nya skivan föll jobbet som producent på Greg Kurstin som bland annat jobbat med Kelly Clarkson och P!nk .
När jag frågar varför de just valde honom som producent berättar Sara bakgrunden.
”Greg var ett av namnen skivbolaget nämnde vid flera tillfällen. Själv var jag inte helt säker på honom i början. Utan jag ville att vi skulle kolla in fler olika producenter innan vi valde. Men även om vi hade dialog med många olika kom även jag och Tegan tillbaka till Greg i vår diskussion.
Han är ju mest känd för sina kommersiella poplåtar, men han har även en otroligt imponerande bakgrund med sin avantgarde jazzstil från New York, så han är grym på piano och en mycket duktig musiker. Så vi kände att han både förstod oss som band med vår bakgrund och samtidigt hjälpa oss in på nya marker.
Vi behövde liksom inte en cool hipster som ville göra popmusik, utan en riktig producent som kan pop och det kände vi att vi fick med honom.”
”Samtidigt var han inte så intresserad i vad vi hade gjort och hur vi lät innan. Istället fokuserade han på vad vi kunde göra med låtarna vi hade nu” berättar Tegan.
”Jag spelade I was a fool och Shock to your system för honom på piano och han kunde med en gång höra hur han skulle förvandla dem till poplåtar. Han pushade oss hela tiden att göra låtarna bättre. Vi har alltid förstått våra egna begränsningar, men med Greg fanns det inga utan han tyckte vi skulle satsa större och bredare.
Samtidigt var det jobbigt, för vi tänkte hela tiden på hur vi skulle kunna framföra låtarna live med alla de 100 olika ljudspåren.”

Svensk Pop Apple Music

Skivan är kraftigt influerad av just musiken från 80 och 90-talet. Mycket på grund av att det faktiskt var den musiken som formade tjejerna när de växte upp. Så de ville kunna skapa en skiva som andades pop, men som ändå hade ett djup och själ.
Det bästa sättet att visa upp tjejernas kärlek till popen är faktiskt via videon till Closer.
I den sjunger de karaoke till låten, precis som om de gör en cover av den.
”Jag verkligen älskar att sjunga andra artisters låtar” säger Sara entusiastiskt.
”Varje gång vi ska sätta ihop en set list kommer jag med förslag på olika coverversioner medan Tegan inte är helt inne på det spåret.”
”Det är mer att jag inte är lika säker sångare och måste verkligen anstränga mig för att klara mig igenom våra egna låtar.” säger Tegan och skrattar.
”Ni gör ju en cover på When you were mine . Är det Cindy Lauper eller Prince versionen av låten som ni coverar?” frågar jag.
”Det var Cindy Laupers version som fick oss att vilja göra den.
Det var inte förrän senare som vi fick upp ögonen för Prince, så Cindy fick oss att upptäcka honom skulle man kunna säga” svarar Tegan.

Efter en del festivalspelningar här i Europa under sommaren ska de turnera i staterna tillsammans med popgruppen fun. Sedan är det dags för lite välförtjänt semester för de båda syskonen.
Innan jag går frågar jag hur det är att jobba ihop som syskon. Om de någonsin råkar i luven på varandra?
”Haha. Hade vi slagits mycket hade vi nog inte överlevt som band” säger Sara.
”Vi påminner oss hela tiden om att det är karriären eller att slåss, vi kan inte få båda” fortsätter Tegan.
”Jag tror att det alltid kommer att finnas en viss konflikt mellan varandra om man jobbar ihop, men man måste ju hela tiden prata och kompromissa för att nå de mål man har. Visst finns det dagar vi gnäller på varandra, men det är väl den dynamik som behövs för att ett bandförhållande ska fungera.”

Lyssna på Heartthrob:

Se videon till Closer:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011