En intervju med Josef Johansson

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Josef Johansson berättar att han alltid är nervös inför intervjuer.
Att han ska säga något dumt eller att något ska missuppfattas.
Ibland tänker han lite extra inför ett svar, bara för att just inte säga fel sak. Det känns som han är mån om att ge ett bra intryck, vilket faktiskt bara är beundransvärt.
Josef är en av årets mer intressanta nykomlingar i popvärlden.
För ett tag sedan släppte han sin debutsingel Baby baby , som är en perfekt enkel poplåt men med tänkvärd text.
Han har även skrivit manuset Vill du dö nu eller senare , som blivit köpt av produktionsbolaget Chamin&Stöhr för att filmas så småningom!
”Jag har inte ens läst en bok liksom, men att ha skrivit ett filmmanus är jag stolt över!” berättar Josef.
Han låste in sig i tre månader och skrev mer eller mindre dygnet runt.
Handlingen bygger på den verklighet Josef själv levt i, samtidigt som han ville visa att spelarna i den undre världen är ganska långt ifrån det vi sett i filmen Snabba Cash .
”Jag såg Snabba Cash tröttnade på hur gangsters framställdes och glorifierades. Alla kom ju ut ur biografen och sa att de ville bli gangsters.
Jag ville helt enkelt göra min version. Jag har ju ändå vuxit upp med en tungt kriminell pappa. Han och den sortens människor han umgicks med är väldigt Snabba Cash, men jag kände inte igen mig i beskrivningen från filmen. Så jag tyckte det var viktigt att jag gjorde min egna presentation.”

Josef föddes i Göteborg men familjen flyttade sedan till Tunisien. 
Enligt Josef var det ingen direkt anledning till just val av land, utan det var mest hans mor som ville ”vara annorlunda” säger han och skrattar. 
Familjen bodde tre år i landet, innan de flyttade tillbaka till Sverige igen och hamnade i Jordbro.
Han började skriva musik när han var kring tio år och har samlat på sig en hel del låtar under åren.
Josef berättar att han inspireras av artister som Lily Allen , The Game och Björk när det kommer till själva musikskapandet. Men han lyssnar helst på K-Pop och vi kommer in på ett kort men för Josef passionerat sidospår om just K-Popen (han rekommenderar förresten gruppen BigBang , så klicka in och upptäck!)

Tidigare i år fick Josef skivkontrakt med EMI och strax efter släppte han den snart fem år gamla låten Baby baby .
”Låten handlar om någon som jag dejtade förut som var manodepressiv och tog väldigt mycket antidepressiva. Låten blev ett vykort till henne.”
”Hur har det gått för henne?” frågar jag.
”Jag vet faktiskt inte. Jag hoppas att hon hör låten och fattar att det är till henne.”
Låten har producerats om en del sedan den skrevs, och Josef berättar att han ändå gillar att den är en väldigt enkel och rak poplåt.
De andra låtarna som kommer att höras på hans EP när den släpps efter sommaren är dock inte så här gamla. Mycket händer på fem år när man är låtskrivare och han tillägger lite blygsamt att han hoppas och tror att han ändå kommer att slå debutsingeln med sitt andra material.
Men han lovar dock att även de andra låtarna kommer vara bra popmusik. Det är ändå det han brinner mest för.

Det som dock imponerar mig med den 19-årige sångaren är att han har den bakgrund han har, och det verkar som han kämpat mycket i motvind.
Han var inte ett dugg intresserad i skolan och fick IG i de flesta ämnena. Sin fars kriminalitet och att växa upp i mer eller mindre ett svenskt ghetto lär inte ha varit helt lätt det heller. Men det har ändå inte stoppat honom för att göra det han tycker om.
Jag menar, hur många med IG i svenska slänger ihop ett manus eller skriver poptexter som ändå berör?
Han lär dock bli än mer uppmärksammad när han under nationaldagen tilldelas årets Ted Gärdestadstipendium tillsammans med Anna Jalkéus .
Under resten av sommaren kommer Josef mest att hålla sin inomhus och färdigställa sin EP.
”Det blir mest d-vitaminbrist.
Alltså, jag måste ha det på allvar! Jag är ju till hälften arab och ska vara brunare än alla andra, men alla har ju gått om mig redan nu. Haha!”
Men lite sol blir det i alla fall för Josef under sommaren, då han ska ut på turné och träffa sin nyvunna publik.

Lyssna på Baby baby :

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.