The SOL släppte nyligen sin extremt mysiga singel Hey little girl som uppföljare till förra årets EP vid namn The Power Of Love .
Johan Stattin är sångaren i gruppen och han tog sig tid att prata lite med mig om bandet, var de kom ifrån och vart de är på väg.

DOLBY ATMOS

-Ska det vara The Sol som ölet?

Det är alltså en förkortning av vårt ursprungliga bandnamn som är lite för långt och klurigt att skriva ut.
Namnet är Stat & Orchestra Live . Jag heter Johan Stattin, så det är halva mitt efternamn ”Stat” som även är en term för ”nu” i staterna.
Jag kan vara rätt otålig..
Vi är sex personer i bandet just nu och vi vill ha ett stort sound när det behövs, men har även ett mindre mer intimt anslag när det lämpar sig.
Sedan är vi ju ett liveband, på riktigt, så därför tryckte vi det i titeln.

-Vad är The SOL egentligen? Lite som vad är er mission?

Bra fråga! Vi är faktiskt mitt i en process där vi försöker få till något som kan liknas vid ett manifest så jag vill inte lägga ord i mun på mina medmusikanter.
Så svarar jag i nuläget att jag personligen vill att vi ska vara ett alternativ till mainstreampopen utan att hamna i credträsket, Jag vill inspirera hellre än att provocera. Det finns mörka element i musikbranschen som oftast får stå outmanade, och jag hoppas att The SOL kan möta dessa ”krafter” med villkorslös kärlek. Sen är vi ett popband som råkar göra det vissa kallar för kommersiell musik, men det är från hjärtat och utan baktanke. Personligen vill jag bidra till att göra den här världen till en bättre plats.
Vår första singel är en väldigt glad sak, men när du ser oss live så kommer du att märka att vi har en stor musikalisk spännvidd, mycket tack vare att vi i bandet har väldigt olika bakgrund. Vi går gärna från mörker till ljus, från stort till litet och intimt, men när jag skriver har jag inget behov av att romantisera kring mörkret utan vill snarare rapportera om det utifrån egna erfarenheter.

-Hur träffades ni?

Jag är ju liksom grundaren, men det har varit en lång resa att hitta ett gäng som verkligen lirar och svänger ihop. Det är en ständig utveckling men nu är vi verkligen på väg, otroligt skönt är det.
Jag och Tommy Bergström träffades en sen natt i Stockholm när jag åkte åt fel håll i tunnelbanan. Jag stod där bortkollrad och väntade på ett tåg som aldrig kom och Tommy steg av tuben med två andra gatumusikanter och vi började jamma tillsammans. Vi har spelat ihop sen dess.
Genom Tommy träffade jag John Fernold och genom John träffade jag Olov ”Nordan” Nordström .
Jonte och jag är uppvuxna på Lidingö så vi kände till varandra sen tidigare och hade länge pratat om att lira ihop. I samma veva som jag träffade Tommy gjorde vi slag i saken. Jesper Lundquist är sist in än så länge. För mig var det kärlek vid första öronkastet kommer jag ihåg när han klev in i repan. Han har även ett annat hjärtebarn som ni borde lyssna in er på. De heter Music Is The Weapon  och svänger nått sjukt.
Vi siktar ju på långsiktighet och hållbarhet, tyvärr är det ofta bara tomma ord ur giriga munnar men vi försöker verkligen efterleva det på riktigt i det vi gör.

-Vem kom på den charmiga videon till Hey little girl ?

Det finns en bra historia bakom den.
Jag var nere i Marocko vid nyår med min brorsa, hans flickvän och en kompis, och bara åkte runt. Vi surfade lite i Taghazout, hängde några dagar i Marrakech och gjorde en avstickare upp i Atlasbergen där vi läst att det skulle vara helt magiskt.
Jag som kan vara lite flex i mitt yrkesliv valde att stanna kvar i fyra extra dagar. Vind för våg begav jag mig upp i bergen och mötte där helt fantastiska människor som visade mig runt och tog emot mig som gäst i deras hem. En av mina nyfunna vänner, Abdou, tog mig en dagsmarsch upp längs floden till ett vandrarhem som vi under några dagar gjorde utflykter ifrån.
På hemvägen ner från bergen slog det mig som en blixt från klar himmel att vi borde spela in videon till Hey Little Girl  här.
Då hade jag redan kontakt med två duktiga filmare som heter Fredrik Augustinson och Victor Blomdahl på Duo Blau.
Från början ville vi ha något mer dramaturgiskt förfinat och följa en person under en hel dag. För att få kontrasten med hur en tjej lever i Atlasbergen kontra det man ser i Stockholm eller annan mer västerländsk stad.
Väl på plats insåg vi att det blev för svårt att göra. Istället sköt vi lite från höften med denna idé som jag tror Fredrik kläckte.
För oss var det viktiga ett ärligt anslag och att återge tjejerna när de var sig själva oavsett om de var lite trevande och blyga i sin dans eller helt oförskräckta och självsäkra. I vårt hjärtas hjärta tror jag att vi alla delar samma drömmar och rädslor. Vi vill bli sedda, förstådda och älskade, vi vill älska, leva och växa tillsammans. Det är vad den här låten handlar om; att våga vara sig själv i en ofta hård och dömande värld med mycket snäva ideal, att våga älska.
Jag kommer på mig själv med att sitta och dum-le när jag tittar på videon.. det är jag mycket nöjd med.

-Blir det en ny EP eller album?

Det är inte klart än faktiskt.
Det finns material till flera fullängdare. Problemet är väl mer att det hela tiden skrivs nytt och att vi inte riktigt har hittat ett arbetssätt som passar oss än.
Förr eller senare kommer vi att göra ett album som blåser brallorna av allihopa här hemma i Sverige och ute i världen.
Det ska inte finns några ”transportsträckor”. Klart att det kommer att finnas albumspår men det är en helt annan sak. Att just ”albumspår” blivit lite av ett skällsord beror nog på det framväxande mörkret i branschen jag pratade om tidigare, där man bland annat idkar svedjebruk på unga talanger i jakt på nästa ”sommarhit”. Det är lätt att man tar till utfyllnad när man bara säljer pappret på paketet..
För oss gäller det nu att hitta rätt man eller kvinna som kan hjälpa oss att ro vår färdigsnickrade skuta i hamn. En oldschool-producent efterfrågas.

-Vem producerade första EPn och Hey little girl ?

Det är Calle Wikström Ask som producerat med mig som co-producer. Jonte var även med och co-proddade Hey Little Girl . Calle är supergrym och smått genial.
Han är nog mest känd för att han proddade Daniel Adams-Rays feta debutskiva Svart, vitt och allt däremellan . Jonte spelar och skriver även en del med Daniel och jag och Danne gick i samma plugg, så det finns några connections där med.
Kommande grejer kommer att ha ett mer organiskt sound med mer bandkänsla där vi hoppas kunna smälta samman gammalt och nytt, modernt och retro.

-Vilka artister inspireras du själv av?

Jag är ju en klassisk allätare. Just nu har jag lyssnat väldigt mycket på klassiskt och körmusik. Även en del jazzarr på psalmer har det blivit i vinter. Sedan har Bon Ivers senaste platta gått varm hos mig. White Denim är ett band jag kan rekommendera till alla, bara å lyssna in.

-Är det du som skriver alla låtar eller hjälps ni åt?

Say hello har jag skrivit tillsammans med Fredrik Samsson  som är en grym producent och låtskrivare, Max Martin är även co-producer på den låten. Black Roses har jag skrivit tillsammans med Fredrik och Andreas Levander . Också han en mycket duktig låtskrivare och svingrym basist.
Resten av låtarna som är ute nu är jag ensam kompositör till, men har i varierande utsträckning arrat det tillsammans med bandet och Calle. Erik Arvinder står för stråkarret på Hey Little Girl . Erik och jag gick i samma plugg från fyran till och med gymnasiet, han är en helt genial multiinstrumentalist.

-Var det ni i gruppen som valde att Lucas Nord skulle remixa er, eller var det skivbolaget?

När min A&R Julius signade Lucas till Warner/Chappell parade han ihop oss.
Vi kom på att Lucas skulle kunna göra en remix på någon låt från EPn då det fanns en efterfrågan från förlag och skivbolag att vi skulle göra något sådant. Lucas gillade The Power of Love  och slog med sitt trollspö.

-Vad blir det i sommar för er?

Det blir en blandning av studiotid och livespelningar hoppas vi.
Sedan får vi se hur det går med det här singelsläppet och om det blir lite radiospelningar med den.
Det vi verkligen håller tummarna för är att vi ska få spela ute i Europa.  Det gick bra med första singeln i Polen där vi hade en hit med Say Hello , sen har vi fått mycket lovande reaktioner från flera andra länder på Hey Little Girl .

Vi får med andra ord se om killarna kommer att synas på någon festival även här i Sverige.
Om du vill att The SOL ska komma till just din stad hör av dig till bandet på deras Facebook-sida så kanske de svänger förbi!
Med andra ord, bör ni hålla ögonen öppna för The SOL under de varma sommarmånaderna.
Under tiden kan ni se den sköna videon till Hey little girl här:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011