I fredags släppte duon Krog sin första EP Anno . En EP som summerar året de lämnat bakom sig.
Den fyra låtar långa EPn hade innan föregåtts av två singlar som släpptes under andra halvan av 2012, och nu var de två medlemmarna även redo att möta publiken i samband med releasen.
Bakom namet Krog döljer sig kusinerna Johan och Otto Hargne .
Otto är i grunden skådespelare, som går sista året på teaterhögskolan i Stockholm. Han har även haft en del musikaliska projekt vid sidan om skådespeleriet.
Johan har en mer akademisk bakgrund till musik och gått musiklinje.
”Vi har haft planer att samarbeta förut med musik. Vi är ju från olika genrer och försköt att blanda det i detta bandet” berättar Otto innan Johan lägger till:
”I det här projektet blir det en mix av våra personligheter. Jag har ju en mer skolad bakgrund, där man lär sig vad man ska och inte ska göra inom musik, medan Otto kommer med en mer fräsch indie-vide i det hela, vilket blir en bra mix.”

Dolby Atmos

-Hur jobbar ni ihop?
”Det går till väldigt olika. Jag tror att de bästa låtarna görs väldigt intensivt och snabbt, här och nu. Själv tycker jag det är kul att göra musik på det sättet att man får en idé och sedan peppar man varandra, så är man nästan klar med låten på en timma.
Andra gången kan det vara väldigt planerande och man vill göra en låt som låter på ett visst sätt.” berättar Otto.

-Hjälps ni åt med texterna?
”Jag skriver texterna och sjunger på det vi hittills gjort.
Ibland kommer Johan med ett färdigt verk som jag sätter text till eller så sitter vi tillsammans och gör text och musik.”

Killarna hittar mycket inspiration från sagovärlden till sin musik.
Det kan vara från en bild eller en stämning som enligt dem känns Krog:ig, som startar fantasin. Själv säger de att typisk Krog:iga saker kan vara allt från regn, en mörk skog eller ett rostigt svärd nedstucket i ett isberg.
De vill hellre skapa en atmosfär med sin musik än att sätta fokus på dem som personer. Vilket de bygger upp med en medveten grafisk profil på sina omslag och hur de framställer sig på foton.
”Vår manager frågade om vilken målgrupp vi ville nå.
Vi tycker vår musik låter filmiskt och dataspelsaktigt, lite som rollspelsmusik. Det är ju en värld med svärd och hjälmar, så det finns nog en härlig skara människor som vi kan nå om de får upp ögonen för vår musik.” berättar Otto.

Hela den grafiska profilen för gruppen består som sagt vad av svärd, kungakronor, korpar med mera. Allt för att bygga på den Krog:iga atmosfären som de vill förmedla med musiken.
Senaste videon till låten Valhall var ett typiskt exempel på den stilen.
Det var Johan som hade gjort animeringen tillsammans med en filmgrupp som heter Mofeel Pictures.

”De har även regisserat våra tidigare videor och varit med från starten.
De har fattat bilden av det Krog:iga och det känns bra att jobba med dem.
I den senaste videon photoshoppade jag ihop lite konceptbilder på pestdoktorer som bar upp en kista för ett berg.”
För er som sett den tecknade TV-serien Trälarna från 80-talet, så har ni där en ganska bra bild över känslan i videon. Med andra ord, mycket korpar och ganska suggestiv känsla i videon. Precis som en mörkare sagovärld.
”Jag bodde i Berlin ett tag och jobbade med musik där. När jag spelade upp min musik för folk tyckte de att den följde stilen av Nordisk vemod. Det verkar som folk i andra länder ser mycket av svensk musik på det sättet.
Sedan kommer ju min typ av musik ganska naturligt för mig, så jag kanske har mycket Nordisk vemod i min musik.”
Helheten från Krog blir med andra ord vemodig, men ändå pampig musik som blandar det elektroniska med det fornnordiska. En för mig väldigt bra mix, vilket gjorde att jag fick upp ögonen för gruppen med singeln Wings .
På tal om låttitlar så är det imponerande att alla spår på EP börjar med V eller W.
Något som killarna berättar är en slump.
Mycket av det de gör verkar komma till dem i form av den inspirationsvärld de byggt upp kring sig. De försöker som sagt hitta och inspireras av det Krog:iga omkring dem. Då är det kanske inte så konstigt om dessa saker har en viss gemensam nämnare, som just begynnelsebokstav.

Krog2

Videon till Valhall :

Lyssna på EPn Anno

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Svensk Pop
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.