Det har återigen varit ett år där svenska musik dominerat topplistorna. För att vara någon som i huvudsak lyssnar på engelsk låtar har övervägande många på modersmålet letat sig in på min lista över favoriterna för året. På min topp 50-lista ryms låtar som jag kört på repeat i lurarna, de som gjort mig på gott humör eller lämnat mig full med intryck och beundran. Personligen tycker jag det är riktigt svårt att sammanfatta ett år i en lista med begränsat antal platser. Med andra ord finns det otaliga låtar som inte fick plats. Det ska ärligt erkännas att jag ändrat, lagt till och tagit bort till sista sekund. Men nu får jag bara vara klar. Den här listan representerar en skön mix från svenska artister år 2021 för mig. Antingen har ni stenkoll, håller inte riktigt med eller upptäcker något spår som ni missat under året.

Nordiska Favoriter

1 Daniela Rathana – Kyss!

Egentligen var det ganska självklart att Daniela Rathana skulle hamna i topp bland årets låtar. Vilken av alla briljanta släpp som skulle komma allra högst var dock desto svårare. Men efter noggrann självrannsakan är det ändå Kyss! som gjort störst inverkan på mig. Fascinerad av stora röster har hon enligt mig en av Sveriges bästa. En sån där röst som andas internationell klass, så skulle Daniela någon gång gå över till engelska tror jag hon kan bli hur stor som helst. Hursomhelst, Kyss! sammanför sång, text och produktion till en alldeles unik låt som därtill speglar vår samtid på ett så briljant sätt, aldrig har konceptet kön och kärlek varit så aktuellt och längst fram står Daniela Rathana och för talan för en hel generation. 

2 Agnes – 24 Hours 

Det har helt klart varit ett starkt år för Agnes hennes spirituella disco-comback med ett fullkomligt magiskt artwork och uttryck har gjort att hon i mina ögon gått från pop-drottning till musikalisk konstnär. Vår intervju med artisten tillhör helt klart årets höjdpunkter och bekräftar allt jag någonsin kunnat tro om hennes ödmjuka framtoning. 

3 Myra Granberg – Lose my mind

Det har onekligen varit ett starkt år för svensk musik och någon som gjort raketkarriär på den svenska musikscenen är Myra Granberg. Med flertalet grymma singlar och ett unikt uttryck var albumet ANDRA SIDAN ÄR NI KLARA en explosionsartad popkvalkad. Även om det är genetiskt att tycka om den ”största” låten så är Lose my mind en av mina mest spelade. Det är framförallt den stökiga produktionen i kombination med ärlig text som återspeglar en ångest som många av oss bär på som gör den så stark. 

4 Victor Leksell + Miriam Bryant – tystnar i luren

Göteborgsartisterna bär fanan högt. I början på året släpptes tillslut Viktor Leksell och Miriam Bryants gemensamma singel tystnar i luren efter lite produktionsstrul. Låten var en omedelbar hit och går faktiskt fortfarande på radio. 

5 Augustine – Prom

Före detta Musikmakarna studenten Augustine har visat sig som ett av de mest lovande manliga pop-hoppen Sverige har att erbjuda. Med sin bitterljuva indiepop och talang för melodier bevisade han sin självklara plats med albumet Weeks Above The Earth som med all säkerhet kommer kamma hem många priser nästa år. Min absoluta låt för året var dock Prom med sitt skimrande vintage-sound 

6 Felicia Takman – Bara lite känslor

I år släppte Felicia Tamkan sitt fullkomligt lysande album Alla gör slut, om det gått någon omärkt förbi behandlar plattan kärlek och uppbrott. Ibland låtsamlingen var det faktiskt svårt att välja ett spår som betytt extra mycket. Men just raden ”Bara lite känslor” har levt med mig under året. Hela livet går någonstans ut på att just känna saker hela tiden och ibland är det skönt att bara ta ett steg tillbaka och tänka att det bara är lite känslor.

7 Lou Elliotte – Happy For Me

Förra året debuterade svenska Louise Lennartsson som Lou Elliotte. Mest känd som estradens sångare är den här göteborgsfödda artisten så mycket mer. Som låtskrivare, producent och artist har Lou hela paketet för att ta världen med storm. I år släpptes hennes debut-EP oc mitt favoritspår var helt klart Happy For Me.

8 Paula Jivén – What Are You Hungry For?

Från succé i Talang till skivkontrakt med världens största bolag. Trots sin unga ålder har Paula Jivén hunnit med mycket. Precis i startgroparna på sin karriär släppte hon i år debutsingeln What Are You Hungry For? skriven till en av sina bästa vänner. Får jag spå in i framtiden säger jag att detta är vår nästa popexport.

9 Hildur Ottilia – Vattenfast Maskara

Precis i tid till att listorna för året skulle sammanställas kom Hildur Ottilia in och fick mig att tänka om. Låten Vattenfast Maskara tagen från EP:n med samma namn är till alla som gått igenom hjärtekross och igenkänningen är hög. Även om jag själv inte använder någon form av mascara är liknelsen så sylvasst träffande att man bara är dum om man inte förstår den.

10 Molly Sandén – Nån annan nu

I år kom Mollys tredje Svenska album och hon är utan tvekan en av de absolut största artisterna i Sverige. Med den clubbiga Nån annan nu fick vi ännu mer hårt dragen elektronisk pop och jag var stormförtjust från första stund. 

11 Hanna Ferm – För Evigt

Göteborgaren Hanna Ferm har onekligen haft ett lysande musikår, oavsett hur mycket man försökt undvika För Evigt har den förföljt en likt ett tugummi under skosulan. Men med det sagt är väl den absolut bästa typen av poplåt en som verkligen fastnar. Jag har kommit på mig själv otaliga gånger att nynna på refrängen som är galet stark. 

12 Veronica Maggio – SE MIG

Om något är Veronica Maggio expert på att återuppfinna sig själv och leverera era efter era med pop. Hon är ett fantastisk bevis på att popstjärnor INTE behöver vara runt tjugo. Musiken fortsätter att blomstra och SE MIG med sin snygga 80-tals touch är helt klart en favorit. 

13 Zara Larsson – Look What You’ve Done

Albumet Poster Girl kanske inte riktigt blev den succé som Zara Larsson hade hoppats på men det är ett av många i hennes precis påbörjade karriär. Oavsett har hon en röst som hör hemma bland världsstjärnor och arenaturnén som hon avslutar året med bevisar att hon platsar med popmagnaterna Beyoncé och Rihanna. Disco-eran och ABBA har varit ett genomgående tema för all popmusik de senare året och det är klart Zara ska haka på. Look What You’ve Done är en grym poplåt med extra allt vad gäller glitter, glamour och stark refräng.

14 Benjamin Ingrosso – Allt det vackra

Albumet som skulle komma till långt senare i Benjamin Ingrosso karriär blev väldigt framskjutet på grund av pandemin. Men oj så tacksamma vi är för det! 2020 och 2021 har verkligen varit hans år och musiken har dominerat listor överallt. Därtill har han verkligen blivit ett med svenska folket efter sitt egna charmiga matlagningsprogram och medverkan i Så Mycket Bättre. Det finns många bra låtar att lyfta ur katalogen men den som berör mig mest är Allt det vackra.

15 LOVA – Dance For The Hell Of It

Riktigt förtjust i LOVAs röst och texter var debutalbumet Grown-ish som kom i början av året en enda stor hit-kavalkad. Min absoluta favorit var och är dock den ösiga pop-rock låten Dance For The Hell Of It.

16 Isak Danielsson – If You Ever Forget That You Love Me

I år släppte Isak Danielsson sitt tredje album Tomorrow Never Came och för mig finns det få på den svenska scenen som berör lika djupt som han. Låten If You Ever Forget That You Love Me är helt klart min favorit från plattan och bevisar artistens förmåga att skildra otroligt berättande ögonblick genom sång.

17 Daniel Adams-Ray – Döda hjärtan kan slå igen

Daniel Adams-Ray är en legend, det är sedan gammalt. I år släppte han albumet Döda hjärtan kan slå igen och låten med samma titel landar som hans absolut bästa för mig. Vacker melodi blandas med en ett folk-rotad gitarrkomp, rap och framförallt inspiration från en av mina husgudar Jon Bellion.

18 Newkid – Aldrig haft något annat val

Som en hommage till sin uppväxt, familj och alla förorts-kids kom Aldrig haft något annat val. Låten är en perfekt hybrid mellan Newkids oklanderliga pop och meningsfullt budskap. Beatet i baktakt skapar sköna rytmer och refrängen är omedelbart hookig. 

19 Junie – Tänker på dig

Som en pop-karamell kom Junie strax innan sommaren med Tänker på dig och som en hopplös pop-fantast fastande den här hookiga låten på en gång. 

20 Nea + Shy Martin – No Regrets

På var sitt håll har Nea och Shy Martin åstadkommit enorma bedrifter som låtskrivare, tillsammans blir de ostoppbara. Med singeln No Regrets förenade de det bästa av melodi och produktion i en låt och gav oss en omedelbar radiohit

21Tove StyrkeStart Walking
22LÉONDancer
23Darin Can’t Stay Away
24Brother Leo Naked
25ABBADon’t Shut Me Down
26Maia Wright Quit Your Job
27Smith & Tell Year of the Young
28Ana Diaz VIKOMMERÅDÖ
29Benjamin Ingrosso & Cherrie VHS
30Miss LiUtan Dig
31Thomas Stenström Nätterna
32estraden Sommarn är över (feat. E.A.H.)
33Nathalie Lindh Ett Svin
34Laleh Minnet Av Ett Hav
35Mirian Bryant Lonely In A Crowd (feat. Joakim Berg)
36Icona Pop & VIZEOff of My Mind
37Oscar Zia Då tror du fel
38Ryhs Cry over me
39Norlie & KKVEnsam
40Kristofer Greczula & David BayChange It (David Bay Remix)
41Peg Parnevik Somewhere Without Me
42Malin ChristinKär i kärleken
43Nina BringSvår
44Pure ShoresBack on My Love
45SHY MartinBreak With Me
46TjuvjaktVaskar mina tårar
47Tall BlondeLucky Charm (feat. Suncat)
48RymdpojkenPepparsprej
49Oskar & VargarnaProblem & besvär
50RåsaLika bra
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik hos Popmuzik får du gärna bli Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Författare

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent.
Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik in Dolby Atmos
Share.
KMR Studios

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.