I år fyller denna klassiker 40.
Brittiska duon Soft Cell med Marc Almond i spetsen fick sin största hit med covern av Tainted Love som i original gavs ut av Gloria Jones 1965. Låten i sig skrevs av Ed Cobb och var mer soulig och drivande i arrangemanget än den mer molliga och midtempotakt som Soft Cell skapade. Då det som sagt var en cover blev det ju inte de stora pengarna som kom in till Soft Cell för deras version kan man säga. Vilket måste kännas surt idag. Bara på Spotify har låten just nu spelat över 400 000 000 gånger…

När Soft Cell släppte låten blev det omedelbart en hit och den intog förstaplatsen på den brittiska singellistan. Det gjorde den även i Västtyskland, Belgien och Kanada för att nämna några läder. Här i Sverige slutade låten på en stark fjärdeplats.

Själv var jag sju år gammal när låten släpptes. Men minns ändå att jag tyckte videon med de dansande lampmänniskorna var sjukt läcker och så även killen som de dansade runt. Så redan då fanns mitt svaga sinne för college hunks kan man säga. Med eller utan en hunk, så är det en riktig läcker video som man fortfarande förknippar så hårt med låten.

Som extra bonus så gjorde även Marilyn Manson en cover på låten 2001 till albumet The Golden Age of Grotesque. Arrangemanget på denna tolkning var baserad på Soft Cells version mer än originalet. Även Marilyn Manson lyckades skapa en hit med låten som blev femma i Storbritannien och hamnade på 11:e plats på den svenska singellistan när det begav sig.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.