Det kunde man väl egentligen aldrig tro. Att ABBA skulle släppa nya låtar. Än mindre ett helt album. Först var det tre nya låtar, sedan fyra. Nu visar det sig istället att de släpper ett helt album den 5:e November då de släpper Voyage. Gruppens första album på 40 år och det som på något sätt ska koppla ihop gruppens mästerliga Visitors från 1981 med 2021. Det går nog inte frångå att det är en mycket mognare grupp som ställer bakom mixerbordet och mikrofonerna denna gång. Det hörs om inget annat i rösterna på Agneta och Frida när de sjunger på låtarna I still have faith in you och Don’t shut me down som vi idag kan lyssna på via våra streamingtjänster.

Apple Music Svensk Pop

Det är inte superhitsen Dancing Queen ABBA eller Summer Night City ABBA, utan mer vemodiga Slipping through my fingers och den midtempo One of us som möter oss med dessa två låtar. Det är nog det jag ändå uppskattar. Att det låter ABBA från då, istället för ABBA som försöker låta Lady Gaga eller Charli XCX. Det är som tiden stått still, men ändå passerat. De 30-något som lämnade oss i Jacobs Stege i början av 80-talet är nu mer 70-något som sakta traskar in mot horisonten och in i evigheten.

Samtidigt är det ganska otroligt att vi idag sitter med helt nya låtar med ABBA. De hade ju blivit erbjudna så många miljoner för olika framträdanden igenom åren. Samtliga har de tackat nej till. Men nu, med en avatar-show i London i något som snart kan ses som en post-covid-värld reser sig gruppen upp igen för att skapa nya låtar. Att knyta ihop säcken som de lämnade öppen för 40 år sedan. Det är inte utan tårar i ögonen man lyssnar på detta. Voyage kanske inte blir bandets bästa album. Men att det faktiskt ÄR ett album är lika stort som livet själv. Och som sagt, att det fortfarande låter väldigt mycket ABBA från 40 år tillbaka.
Det är bara att säga hatten av. För detta skulle ha kunnat blivit så fel och så galet. Men det visar sig att ABBA forfarande vet exakt vad de gör. Tack för det. Och tack för musiken. Igen.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Share.
Favoriter Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.