Den 10:e Oktober släpper Sarah Dawn Finer sitt fjärnde album Sanningen Kommer Om Natten , och denna gång är det helt skrivet på svenska.
Till sin hjälp med texterna på albumet har hon jobbat med en av Sveriges absolut främsta musiker – Mauro Scocco .
Sarah Dawn Finer har under åren blivit en av Sveriges mest älskade artister och kärleken till henne lär växa än mer när folk hör henne sjunga ett helt album på svenska.
Being Blogged hade en mailkonversation med henne inför releasen och detta blev resultatet.

Being Blogged : Hur kom du i kontakt med Mauro Scocco för att skriva nya plattan Sanningen kommer om natten?

Sarah : Vi har träffats i olika sammanhang under åren.
Först 8-10 år sen när jag körade på de låtar han skrivit på Peter Jöbacks  skiva, och sen igen 2009 när jag gjorde piloten till Mauro och Pluras kök.
Jag har alltid velat jobba med honom, men aldrig haft något konkret att fråga honom om, i och med att jag skrivit själv och framför allt – på engelska. 
Men när det nu var dags för svenska, och jag har försökt i 1,5 år utan att bli nöjd med min egen språkförmåga på svenska, så vågade jag fråga honom.
Vi tog ett möte, och han sa ja, och nu sitter vi här. Osannolikt men sant.

Being Blogged : Hur var han att jobba med?

Sarah : Bra. Tydlig. Inspirerande. Begåvad. Rolig. Snabb. Peppande. Ärlig. Givande. Tydlig. Hård och mjuk där det behövdes.
Sen har jag och Johan Röhr , albumets producent, varit de som gjort själva skivan.
Från det att Mauro skrivit låtarna och han och jag har gjort demos, så har han varit mycket generös i att låta mig/oss göra det till vårt. Ändra och pilla och fixa så det känns som jag.
Han var också mån om att jag skulle skriva själv på skivan, så en låt har vi gjort ihop och sen har jag co-writat två andra.

Being Blogged : Varför har det tagit så lång tid för dig att äntligen spela in ett helt album på svenska?

Sarah : Jag skriver inte på svenska som första språk. Det är inte mitt känslospråk på samma sätt som engelska är.
Jag har inte väntat på det själv, inte ens tänkt mig göra det förrän jag översatte min låt ”For A Friend ” till Kärleksvisan och folk började be mig sjunga mer på svenska. Det ledde till samtal och funderingar och två och ett halvt år senare så kommer det en svensk skiva. Nu är jag jätteglad att det blev så och det känns rätt för mig just nu att utmana mig själv med något nytt.
Detta är bara min fjärde skiva, så jag tycker inte det är lång tid. Jag har ju just börjat… ;)

Being Blogged : Du har även gjort en låt tillsammans med Salem Al Fakir – vad kan du berätta om den?

Sarah : Jag och Salem har känt varandra sen vi var 10 år, och gick i parallellklass.
Jag älskar honom som människa, artist, låtskrivare och musiker. Han är ett geni.
Sagan om oss två ” som låten heter, var bland det roligaste jag har skrivit med någon. Den är fin, sorgsen och nostalgisk. Det blev många skratt för vi var båda så nya på språket, så vi kände oss som barn.
Roligt att äntligen få sjunga med honom efter alla dessa år.

Being Blogged : Sanningen kommer alltid fram heter det gamla talesättet, och uppenbarligen är det på natten den då dyker upp. -Vad fick dig att välja albumets titel?

Sarah : Av en massa olika anledningarna.
För att de flesta samtal, låtidéer och demos för denna skiva kom till under natten, via mail, och framför gitarren/pianot. Och för att jag är en nattuggla som tycker att det är den ”sannaste” och bästa tiden på dygnet.
När alla andra sover… och jag får ro att verkligen känna efter och tänka, då brukar sanningen komma fram.

Being Blogged : Du har uppvisat bra komisk talang i Melodifestivalen – och främst med din EBU-rakatär Lynda Woodruff. Något du vill utveckla mer?

Sarah : Absolut. Men jag är mån om henne och har tackat nej till att spinna vidare på henne i vissa sammanhang för jag är rädd att det inte blir kul då. Men hon kommer absolut dyka upp igen, om jag får bestämma. Gärna mer teater, film och tv. Både för mig och henne. ;)

Being Blogged : Efter att ha varit programledare i Melodifestivalen, vill du återgå som artist i tävlingen?

Sarah : Nej.
Jag vet, man ska aldrig säga aldrig, men nej… inte nu, och inte inom en nära framtid…
Jag har inte varit sugen eller ens tänkt tanken efter 2009 och ”Moving On ” att vara med som artist. Gärna som låtskrivare, mellanakt, skådis eller så om det behövs om ett par år.

Being Blogged : Hur kom du med i filmen Kärlek Deluxe och vad kan du berätta om den filmen/ rollen?

Sarah : Jag blev uppringd av rollsättaren och fick träffa Kicki Kjelin (regissören) och provfilmade två gånger mot lite olika tjejer, och sen fick jag rollen. 
Det är en romantisk komedi, och jag spelar en av ”Selmas (huvudrollens) bästa vänner” – juristen ”Nathalie”. Det har varit skitkul. Filmen kommer nästa höst.

Lyssna på Sarah Dawn Finer:

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.