Wilhelm Peterson-Berger komponerade Frösöblomster på Frösön i Jämtland där han även är begravd. Det är ett stycke som definitivt satt sin prägel på den svenska romantiska sommaren. Ni vet, Astrid Lindgren-sommar eller klassisk Timotei-reklam. Böljande åkrar av olika sädesslag, midsommar och barn som leker på ängarna.

Favoriter Apple Music

En av de mer känsla styckena från Frösöblomster är just Sommarsång som är andra stycket i första häftet. I slutet av 80-talet släppte Lasse Wellander låten framförd på elgitarr från hans album Tweed. Jag minns att jag alltid älskade när låten spelades i radio med sin för perioden tidstypiska ljudbild av synthar, trummor och elgitarr. Så de sommardagar som jag fick höra låten var helt enkelt en bra sommardag.

Det var för några dagar sedan som jag kom att tänka på denna låt igen och jag började leta bland spåren i Apple Music och på YouTube för att kunna komma på vem som hade gjort den. Efter ett tag var det just denna version jag hittade. Lyckan!
Visst, produktionen är som sagt väldigt tidstypisk för 80-talet och den har kanske inte helt åldrats med värdighet. Men jag som ändå uppskattar detta sound kan inte låta bli att gilla Wellanders polerade gitarrspel och att bara vara lite nostalgisk för en stund under midsommarhelgen är ju aldrig fel det heller.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Share.
Nordiska Favoriter

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.