Wilhelm Peterson-Berger komponerade Frösöblomster på Frösön i Jämtland där han även är begravd. Det är ett stycke som definitivt satt sin prägel på den svenska romantiska sommaren. Ni vet, Astrid Lindgren-sommar eller klassisk Timotei-reklam. Böljande åkrar av olika sädesslag, midsommar och barn som leker på ängarna.

En av de mer känsla styckena från Frösöblomster är just Sommarsång som är andra stycket i första häftet. I slutet av 80-talet släppte Lasse Wellander låten framförd på elgitarr från hans album Tweed. Jag minns att jag alltid älskade när låten spelades i radio med sin för perioden tidstypiska ljudbild av synthar, trummor och elgitarr. Så de sommardagar som jag fick höra låten var helt enkelt en bra sommardag.

Det var för några dagar sedan som jag kom att tänka på denna låt igen och jag började leta bland spåren i Apple Music och på YouTube för att kunna komma på vem som hade gjort den. Efter ett tag var det just denna version jag hittade. Lyckan!
Visst, produktionen är som sagt väldigt tidstypisk för 80-talet och den har kanske inte helt åldrats med värdighet. Men jag som ändå uppskattar detta sound kan inte låta bli att gilla Wellanders polerade gitarrspel och att bara vara lite nostalgisk för en stund under midsommarhelgen är ju aldrig fel det heller.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.