7.5

Med sin överhängande nostalgiska och glittrande pop-känsla som flirtar flitigt med 2000-talet ger JAYNIE oss den sex spår långa EP:n Defenses. Varje låt i sig representerar det egna självförsvaret som skyddar en själv från att bli sårad i olka scenarier och den ständiga förvirring som följer med. Melodierna och texterna fastnar och de är både insiktsfulla och starka. JAYNIE tar här med oss på en resa från allt emellan osäkerhet, ung kärlek och besvikelse i en försvinnande snabb EP. Med tillhörande färgstark image och ett coolt artwork som verkligen refererar till 2000-talets pop-stjärnor känns det som att JAYNIE definitivt är ett namn att hålla koll på framöver.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Idag släpper svenska pop singer-songwritern JAYNIE sin debut-EP Defenses. Artisten har tidigare i år gett ut tre grymma singlar och teasat oss inför det sex spår långa mini-albumet. Äntligen är alltså release-dagen här och hur låter det då? Riktigt bra om ni frågar mig! Med lekfulla produktioner och texter som dynamiskt nog både bär på självransakan och meningsfullhet lyckas JANIE definitivt övertyga mig om att hon är ett spännande och lovande tillskott på pop-scenen. 

Tidigare i år har vi alltså fått tre singlar där Socially Awkward var först ut och är direkt talande till artistens egna personlighet. Här hör vi hur hon kämpar med att vara alldeles för mycket eller inte tillräcklig, helt enkelt socialt avig. Och det känner i alla fall jag igen mig i. Andra låten var den lekfulla och 2000-tals doftande Blame som verkligen fick mig att få upp ögonen för den här artisten. Med charmiga produktionsinslag som stråk och marimba-liknande syntar fick vi här en slående stark pop-singel. Tredje släppet innan EP:n var den mer ballad-artade Gone som i sitt sammanhang står ut perfekt och skapar den där luften som EP:n behöver för att komma ihop som helhet. Med sin elektroniska synth-slinga och emotionella text om psykiskt mående visar sångerskan här upp den mörka underton hennes artisteri innefattar. I tillägg till dessa tre låtar får vi alltså nu tre helt nya. Bland dessa finner vi Notice, som handlar om hur ångest kan påverka en individ. Texten vittnar om en person som slits mellan att stanna hemma och gråta eller fejka ett leende och ge sig ut. Ett annat nytillskott bland låtarna är Worst Enemy vars text vackert nog talar om en person som inte kan se sitt eget värde. Oavsett hur mycket andra ger bekräftelse sjunker det inte in, vilket resulterar i önskan att individen ska kunna se sig själv genom andras ögon. Slutligen vill jag prata om fokusspåret All That Glitters Isn’t Gold som precis som tidigare singlar är skriven med Simon Öborn. JAYNIE säger själv att hennes sound är som en hommage till 2000-talet och i denna låt styrker hon verkligen det uttalandet. Med referenser till serier som The Cribs och The Hills beskriva artisten här hur ytliga saker kan vara. Fortfarande otroligt underhållande och pop-igt ger låten även kritik till dagens samhälle. Sångerskan instämmer här i det växande problemet att ingen någonsin är nöjd med sin tillvaro, utan hela tiden tänker på vad som kommer göra en lycklig i framtiden. En ond cirkel som tyvärr många gånger resulterar i ångest och oro. 

”Jag har alltid varit arg på hur vår värld byggts upp, men av någon anledning förstod jag inte att jag också är en del av den. Det är tråkigt att vi tvingas tro att framgång och pengar är allt som betyder något för att göra dig lycklig, men då blir du deprimerad när din bubbla spricker och du står inför sanningen om den bittra verkligheten. Jag vill vara nöjd med var jag är idag och människorna nära mig och inte ta det för givet, för det är så lätt att glömma hur dyrbar den tid vi har just nu är.”

JAYNIE

Med sin överhängande nostalgiska och glittrande pop-känsla som flirtar flitigt med 2000-talet ger JAYNIE oss den sex spår långa EP:n Defenses. Varje låt i sig representerar det egna självförsvaret som skyddar en själv från att bli sårad i olka scenarier och den ständiga förvirring som följer med. Melodierna och texterna fastnar och de är både insiktsfulla och starka. Precis som artisten själv framhäver med sin personlighet tycker jag mig höra hennes sårbarhet och envishet i texterna samt produktionerna. JAYNIE tar här med oss på en resa från allt emellan osäkerhet, ung kärlek och besvikelse i en försvinnande snabb EP. Och det är väl bara positivt att tiden går fort när man lyssnar på musik, då vill en ju hör det om och om igen! Med tillhörande färgstark image och ett coolt artwork som verkligen refererar till 2000-talets pop-stjärnor känns det som att JAYNIE definitivt är ett namn att hålla koll på framöver. Denna sprakande kavalkaden av pop-dängor hör ni här i bloggen och betyget blir såklart högt när det låter såhär bra.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Leave A Reply