När låten Härskarteknik med Family Values föll ner i mailkorgarna hos musikbloggar runt om i Sverige blev låten omedelbart hyllad av mer eller mindre alla.
Med en kryptisk presentation, om att medlemmarna ”rest sig ur askan från andra band du kanske hört” jämförde många sången med något som skulle ha kunnat komma från Jonathan Johansson eller Kristian Anttila .
Låten i sig passade de två nämnda artisterna i stil, då den är skönt elektronisk med en mycket bra popkänsla.
Sedan blev det tyst.
Det blev så tyst att man till och med blev lite förvånad när det en dag bara fanns en ny singel med gruppen på deras hemsida – den mer soul-funkiga San Francisco .
I samma veva fick jag kontakt med gruppens sångare Milan Antonín via Facebook och vi bestämde oss för att ha en liten intervju för att få en bättre presentation av gruppen.
Då gruppen som sagt består av musiker och låtskrivare från andra band, som i detta skede inte vill presentera sig, utan föredrar att bara benämnas som Family Values, bestämdes att vi låter de övriga medlemmarnas namn vara anonyma ett tag till.
Men medlemmarna kommer ursprungligen från olika indieband från både Stockholm och Göteborg.
”Sedan är det då jag som bor i Stockholm, som jobbat med skrivande i olika former”, berättar Milan.
”Vi gör musiken ihop allesammans, vilket är en ganska långsam process. Sedan när det är klart skriver jag texter till låten och sjunger in den.”

Bandet bildades faktiskt i Prag av alla ställen.
”De andra har känt varandra sedan tidigare när de turnerat med sina respektive band. 
Mig hittade de av en ren slump på en bar som heter Le Clan i Prag. I och med att vi alla var svenskar började jag och några av dem snacka. Det visade sig att vi hade ungefär samma smak vad gällde mycket, så vi började hänga och spela in saker tillsammans.”
Målet med gruppen är att göra bra musik och släppa den direkt när den blir färdig, utan att nödvändigtvis behöva följa den vanliga singel-singel-skiva-processen. Allt ska göras utan krav eller måsten. Bara ett gäng musiker som gör bra musik och som släpper när de känner sig redo för det. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer dock en EP eller ett album, material finns. Men just nu tar de sakerna som de kommer.

Vi kommer in på gruppens namn och jag frågar varför de har valt ett engelsk artistnamn men sjunger på svenska?
”Jag tyckte det var en term som kändes bra, men att ordet inte lät lika bra på svenska. Vi tar ju inget ställningstagande med namnet, och det blir bara mer laddat på ens modersmål.”
Det kan jag ju helt klart hålla med om. Familjevärderingar är nog mer ett ord för KDs partiprogram än en popgrupp. Så med det känns det engelska orden klart mycket bättre – något Milan skrattar instämmande åt.

Men nu har de sin nya låt San Francisco ute och vi pratar lite om bakgrunden till låten.
”Den handlar om en bekant jag hade som flyttade till just San Francisco.
Den vänskap vi hade baserades mycket på vår gemensamma kärlek till soulen och 90-tals hip-hop. Därför blev det så, att när vi skulle göra en låt till henne var det just så den var tvungen att låta.”
I den förklaringen ligger mycket av det Family Values är. 
En grupp som gör bra låtar, och blir det då en soul-popig eller mer elektronisk låt spelar ingen större roll.
-Så länge de får göra musiken på sitt sätt.

Lyssna på Family Values:

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.