I går nåddes vi av den tråkiga nyheten att producenten och låtskrivaren Jim Steinman gått bort vid 73-års ålder. Mannen som bevisade att mer faktiskt är mer och som lämnade en gulgruva av låtar efter sig. En av hans absoluta största kronjuveler är självklart Total Eclipse of the Heart.

Total Eclipse of the Heart släpptes 1983 av den brittiska sångerskan Bonnie Tyler och blev omedelbart en stor hit världen över. I Storbritannien och USA blev låten etta och slutade även som årets femte respektive sjätte största låt i dessa länder.
Det är en låt som verkligen representerar Steinmans geniala låtmakeri. Stora känslor och dramatik och hur låten börjar lugnt från botten och arbetar sig upp med yvigare och yvigare gester. Det är som producenten vill lägga in extra allt för att krama ut varje lite känsla ur Tylers kropp. Helt makalöst snyggt. På det hela är Det är Total Eclipse of the Heart något av powerballadernas powerballad. En låt som klockar på hela sju minuter på albumversionen men som kortades ner till 4:30 som radiosingel. Det kan sedan jämföras med en annan Steinman-klassiker i form av producentens radarpartner Meat Loaf vars I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) från 1993 var 7:48 som videoversion men hela 12 minuter på albumet Bat Out of Hell II – Back Into Hell. Singelsläppet av den låten var ”bara” 5:13.

Till låten regisserade Russell Mulcahy en helt makalös musikvideo som utspelar sig på en internatskola. I själva verket var det ett mentalsjukhus som blev inspelningsplatsen, och byggnadens gotiska stil passar väldigt bra med låten skulle jag säga.
Videon i sig är skapad som en dröm och medan sångerskan vandrar igenom skolan får vi se de olika pojkarna göra varierande saker som dansa, fäktas, kasta upp duor i luften och spela amerikansk fotboll. Allt medan Tyler traskar igenom lokalerna. Videon är så ”random” i stil att några gjorde en bokstavlig tolkning av videon som blev viral på YouTube. En av popkulturens mest lysande skapelser ändå, så om du mot förmodan inte sett, så är det ett måste.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.