Många har Ernst Nathorst-Böös att tacka för mycket. Han grundade bolaget Propellerhead 1994 som ligger bakom musikprogrammet Reason. Det är dock först nu, efter att han lämnat posten som VD för företaget, som Ernst valt att släppa egen musik under namnet Helfrid. Med musikprojektet bjuder artisten oss på eftertänksam elektronisk pop på svenska. Med snyggt atmosfäriska arrangemang och behagliga melodier skapar Ernst med Helfrid en musikalisk fristad för oss som älskar mogen elektro.

Favoriter Apple Music

“Jag har befunnit mig i musiken hela livet, med en nära koppling till elektronika, men först nu blommat ut till att göra min egen. Eftertänksam elektronika på svenska verkar vara en genre där inte så många verkar, så jag gav mig nyligen fan på att försöka se om det inte fanns nån musik därinne som ville ut. Och det gjorde det. Min ingångspunkt var att det skulle bli väldigt jobbigt, med mycket självkritik, men det har varit en förvånansvärt rolig process. Jag gör det mesta själv, med benägen hjälp och stöd från vänner som kan sånt som jag inte kan. Framöver vill jag samarbeta ännu mer med andra.”

Först ut var singeln När tiden tagit slut som släpptes tidigare i år. Här bjöd Helfrid oss på drömliknande och luftig pop som men en svävande känsla fick oss att uppleva tyngdlöshet om man bara slöt ögonen och lyssna på låten.
Nu är det dags för EP:n Omsider. Här bjuds vi på ytterligare tre låtar av olika karaktär men med elektropopen som grund. Fokuslåten inför släppet är Kom till mig. En mer dansant poplåt som mixar ihop discostråkar och ett skönt beat till synthslingorna som fick mig att tänka på Pet Shop Boys. Helt klart en Johan-låt skulle jag säga. Lekfullheten och de varma syntharna fick mig att bli helt nostalgiskt lycklig av detta.

Om du är nyfiken på hur resten av EP:n låten så kan du lyssna på den här nedan. Där hittar du den mer dansanta Allt och lite till, som utgör ryggraden till Helfrids ironiska texter om den svartvita med-eller-emot-mig-känslan i dagens samhälle. Samt den fina Gessle-doftande balladen Ängslig.
Slutligen kan man ju undra var Helfrid varit i hela mitt liv. Detta var ju riktigt fint.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Popmuzik Lover
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.