Även om många förknippar Pet Shop Boys debutalbum Please med singeln West End Girls i och med att det ändå var låten de slog igenom med, så tycker jag personligen att singel nummer fyra var bäst från albumet.
Jag pratar så klart om den smått kaotiska singeln Suburbia. Där hundar skäller, bilar sladdar, automatgevär skjuter och något är i görningen efter att en ruta krossas och sirener hörs i bakgrunden.

Apple Music Svensk Pop

Suburbia inspirerades bland annat av filmen med samma namn av den amerikanska regissören Penelope Spheeris som släpptes 1984. Filmen utspelades i förorten av Los Angeles, så ganska långt från den brittiska förorten. Jag antar dock att alla låg- och medelklassförorter är densamma världen över. Längtan efter något bättre och det eviga ekorrhjulet är densamma i Göteborg som i London eller Los Angeles.
Låten tar med det upp tristessen i förorten som blandas med ett underliggare missnöje som tillslut utlöser upploppen i Brixton under 1981 och 1985. Det blev också en viktig ingrediens i texten och inspirationen av låten. Det hörs bland annat i den nästan 9 minuter långa The Full Horror mixen som släpptes till låten. Där kaoset blir större och större för varje vers.

För mig är det såklart den fantastiska refrängen här som gör hela låten. Hur den bygger upp mot synthpianot de pumpande trummorna och synthbrass och bryter av den underliggande känsla av förväntan och spänning i versen. Lägg sedan till saxofon som används i singelmixen så är det liksom pricken över i:t. Saken är den att singelversionen skiljer sig väldigt mycket från albumversionen av låten. Där är den mer synthig och man hör hur inspirationen från Bobby O är mycket större.

Låten blev Pet Shop Boys andra stora hit efter att Love comes quickly och Opportunities (Let’s Make Lots of Money) inte lyckades få upp herrarna på en topp-10 plats i Storbritannien. Men Suburbia gav dem en 8:e plats. Tyskarna älskade låten och där blev den faktiskt 2:a samt etta i Polen och Belgien. Vi här i Sverige uppskattade också låten där den hamnade på en 6:e plats på singellistan.

Videon till Suburbia regisserades av Pet Shop Boys hovfotograf Eric Watson. Här får vi följa duon i Los Angeles i och med att de var där för MTV Video Music Awards.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Popmuzik Popcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music Svensk Pop
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.