8

I albumet Justice ämnar Justin Bieber att hitta sig själv och han är på god väg. Det är en mer ärlig och avskalad Justin som presenteras. Stora produktioner har här bytts ut mot historieberättande, organisk instrumentering och röst. Självklart är det fortfarande ett storartat pop-album, men definitivt något vi inte sett tidigare från artisten. Många av låtarna är träffande på fler sätt än att de är omedelbara hits, de bär på en äkthet som Justin Bieber inte riktigt representerat tidigare. Sammantaget är alltså detta den starkaset platta artisten levererat någonsin och sätter honom definitivt på tronen som pop-kung igen.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Efter fjolårets album Changes, ämnar nu Justin Bieber att återigen inta tronen som pop-kung. Men innan vi kan gå in på nya albumet Justice behövs en liten recap för att förfriska minnet.

För att vara en sådan musikalsik talang och multiinstrumentalist som Justin faktiskt är, har han inte riktigt tagits på allvar av omvärlden eller dess kritiker. Till viss del kan jag förstå det, men det känns som mycket också har berott på människorna runt honom. 2015 markerade dock en vändpunkt för artisten rent musikaliskt. Med albumet Purpose fick Justin Bieber äntligen den upprättelse han förtjänar. Men på grund av dåligt mående skulle det dröja hela fem år innan uppföljaren Changes kom, och nja. Det var väl egentligen ett album som mest kantades av kärleksförklaringar till Hailey Bieber och relativt smöriga texter. Men produktions- och sånginsatsmässigt var det definitivt ett album som höll samma klass som det tidigare. Ett år efter, vad som ändå får kallas som ett fiasko, är Justin Bieber tillbaka med albumet Justice. Passande nog lite av en upprättelse där han en gång för att visar omvärlden vad han faktiskt går för.

Här möts vi av en lite mer sårbar Justin Bieber, det har nog inte gått någon omräknat förbi att artisten i perioder mått riktigt dåligt. Och äntligen lättar Justin på trycket och skriver låtar som faktiskt talar till hans psykiska hälsa och mående. Det är befriande att även Justin Bieber får göra kvalitativ pop-musik som bär på sårbarhet och äkta känslor. Till skillnad från den påklistrade fasad som han tidigare varit tvungen att förhålla sig till. Albumet Justice är på det hela ett väldigt bra pop-album, något lägre tempo än vad vi är van vid, men det gör absolut ingenting. Här har även storartade elektroniska produktioner slimmats ner till mer organiska instrument-val, fokus på historieberättande och Justins fantastiska röst. Albumet rymmer absolut som Changes, en del låtar om kärleken till hans fru och religion. Men till skillnad från tidigare bär även dessa tyer av låtar på en äkthet som jag i alla fall inte har känt tidigare. Justin Bieber ämnar genom Justice att söka sin sanna identitet, och det känns som han är på god väg. Att just artisteriet och musiken varit de element som inte möjliggjort honom att hittat sig själv tidigare är hjärtkrossande. Varumärket Justin Bieber känns ibland som det gått före det faktum att han i grunden är en helt vanlig kille som älskar musik.

Albumets något tveksamma stunder är de utvalda ljudklipp av Marthin Luther King tal. Men jag känner att jag inte går in i någon vidare debatt kring det. Albumet heter Justice och Marthin kämpade för just rättvisa i hela sitt liv, så jag tänker att det finns någon koppling där? Pratar vi disposition av albumet inleds det relativt stillsamt med gitarr-drivna med-tempo ballader. Bästa av dessa är As I Am där Justin gästas av Kahlid. Halvvägs in i albumet skruvar dock artisten upp tempot lite. Basslingan i Hold On för tankarna till Fleetwood Mac och låten Die For You tillsammans med Dominic Fike är ju inget annat än glimrande bra pop som reflekterar disco-viben som genomsyrar hela pop-industrin just nu. Därtill är jag en stor fan till låten Ghost, kanske för att den är skriven av Jon Bellion, en artist som ligger mig varmt om hjärtat.

De absoluta höjdpunkterna är dock Lonely och Unstable. Här lättar äntligen Justin Bieber på hjärtat och bjuder in oss i sitt inre om hur han faktiskt mått under sin artistkarriär. Sammantaget levererar Justin Bieber sitt absolut starkaste album rent känslomässigt och text-mässigt. Det är kanske inte lika kommersiellt gångbart som Purpose, men samtidigt känner jag att artisten också vuxit. I albumet Justice låter Justin både vuxnare och mognare i sitt sound och låtskriveri. Därutöver passar det faktiskt väldigt bra in i den pop-genre som Post Malone, Bazzi och blackbear skapat de senaste åren. Att Justin väljer att plocka in en av årets störta breakthrough artister The Kid LAROI säger väl ganska mycket om Justin vill passa in i just den kategorin själv.

Som sagt detta är i mitt tycke Justin Biebers absolut bästa album och jag ser stor potential i många låtar som stora singlar.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Leave A Reply