Varför Patreon?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Under senaste året har jag pushat ganska starkt att läsare och de som skickar in musik till bloggen ska använda sig av Patreon.
Jag tänkte med detta inlägg förklara lite bakgrunden till Patreon men också vad det innebär och framförallt vad du som Patreon-medlem får ut av det.

Patreon är ett sätt för kreatörer att få betalt för det de gör. Om det så är musiker, fotograf, podcast eller som i detta fallet en blogg. Här kan folk frivilligt stötta arbetet och med det antingen generellt bidra med lite pengar varje månad eller låsa upp olika förmåner som man som Patreon får beroende på vilken nivå man väljer att stötta. Det kan vara att få förhandslyssna av poddavsnitt, första tjing på biljetter samt meet and greet när en artist har konsert, kanske att en fotograf skickar ett speciellt foto till en en gång i månaden eller att man får ett fysiskt exemplar av en skiva när den släpps som tack för att man regelbundet stöttat en sångare.
Det finns som sagt många olika sätt att lägga upp ens Patreon, så det gäller att hitta den nivå som passar en som kreatör.

Här i bloggen har jag två olika sätt man kan stötta via Patreon: General support och Submission.

General support är för läsare av bloggen som vill stötta mitt arbete för att de ser ett värde i att bloggen finns med sina musiktips och intervjuer. Här kan man välja på nivåerna 3, 5 eller 8 Euro i månaden – eller så väljer man valfritt belopp från 1 Euro och uppåt.

Som tack för stödet brukar jag regelbundet lägga upp foton på de artister som jag träffat för poddintervjuer som då är Patreon-exklusiva. Målet är även att lägga upp kommande konsertfoton via Patreon när livescenen kommer igång igen efter Covid.
En annan fördel man som Patreon-medlem får om man bidragit med 5 Euro eller mer i månaden, är att man kan förhandslyssna på kommande poddintervjuer före alla andra.
Kommer jag på andra fördelar längre fram så kommer jag definitivt att lägga till dem. För jag tycker att om man stöttar så ska man få något tillbaka. Det är viktigt.

Submission är i först hand till för Skiv- och PR-bolag som frivilligt vill stötta och skicka in musik direkt till bloggen utan att gå via Submithub. Här kan även artister själva stötta bloggen via denna nivå om man så vill.
Här har jag satt nivåerna efter antal låtar. Så man kan välja nivå om 1, 3, 6, 9 eller 12 låtar i månaden. Av låtarna som kommer in så väljer jag att skriva om de som jag tycker är intressanta och som jag gillar. Det är alltså inte så att man automatiskt köper sig en plats i bloggen, utan man stöttar den.

Här får man i gengäld bättre fokus från min sida.
Jag försöker prioritera Patreon-släpp på releasedagen om jag fått dem i någorlunda god tid innan release (ett par, tre dagar i alla fall). Är det många samma dag så sprider jag ut dem under helgen, men som sagt, i normala fall är målet att få upp Patreon-låtarna på releasedagen.
Vill man även planera in en premiär av en godkänd låt i bloggen så är det något som jag tänkte skulle vara Patreon-exklusivt från och med nu.
Sist men inte minst prioriterar jag Patreon-medlemmar för podd- och zoom-intervjuer. Inte så att jag inte tänker intervjua den artist som skickar in sin musik via Submithub. Jag gör gärna intervjuer med så många som möjligt.
Men jag tänker att är man främst skiv- eller PR-bolag och vill att jag lägger ex antal timmar på en intervju så tycker jag nog att det skiv- eller PR-bolaget ska stötta bloggen via Patreon också.

Med det kommer jag in på bakgrunden till varför jag började med Patreon.
Jag har drivit bloggen i över 10 år nu. Varje gång jag pratat med PR-firmor och skivbolag säger de alltid vilket fantastiskt jobb jag gör. Men samtidigt har det aldrig varit någon som velat stötta mitt arbete ekonomiskt. Nu har det inte varit 1000-tals kronor som jag bett om för en annons i bloggen tillexempel. Det har mer varit några 100-lappar. Men inte ens det har bolagen varit intresserade av.
När jag sedan började att enbart ta inskick via Submithub försvann de flesta storbolagen med en gång. De behövde uppenbarligen inte bloggen ändå när det kom till kritan och viljan att stötta en blogg som lyfter fram deras artister fanns helt enkelt inte. Alltså inte ens 25 kronor… Nivån på det kan man ju antingen skratta eller gråta över.

För min del så har det ändå fungerat bra även utan dessa bolags stöd. Inskicken via Submithub har varit överväldigande, vilket gjort att jag ändå kan hålla mig flytande med bloggen. Patreon är nu ett sätt att sätta en ännu starkare grund för bloggen. För hur mycket somliga än tycker att det är fult att ta betalt för något – om ens kostanden i nivån med en kopp kaffe – så behövs pengar för att driva något. Det är tyvärr en del i motivationen att vilja göra det. Om man sedan gråter över att tillexempel Sonic går i graven eller den och den bloggen försvinner så hänger det ju tyvärr på att alla de där tacken man fått inte betalar hyran. De är just “bara” tack. Ett ord. Det gör att de flesta bloggar orkar köra några år sedan försvinner de.
Med det känner jag att Patreon blir än mer viktigt under 2021 för min del. Att ha en liten med förhoppningsvis någorlunda stabil grund för att driva vidare bloggen.

Så om du som läsare, artist, skiv- eller PR-bolag som ser ett värde i bloggen och känner att den kanske borde få leva ett tag till. Så är Patreon det finaste sättet att stötta den på.

Tack så mycket.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.