Om stadium-techno har ett namn så är det KLF. Bill Drummond och Jimmy Cautys banbrytande band som i slutet av 80- och början av 90-talet vände upp och ner på musikindustrin och topplistorna med låtar som 3 A.M. Eternal, Last train to Trancentral samt att de innan de blev KLF hade en enorm hit med Doctorin’ the tardis där de använde temalåten till serien Doctor Who.

Två herrar som hann bli ovänner med ABBA för att de samplat Dancing Queen på låten The Queen And I, de brände upp en miljon pund och sköt med lös ammunition mot publiken under BRIT Awards.

1992 försvann bandet och raderade hela sin katalog. Låtarna har dock dykt upp lite då och då på olika streamingtjänster – främst för att en låt varit med på en fysisk samling och när den samlingen fördes över till streaming så kom den med. Oftast försvann låten efter ett tag och det säkraste sättet att kunna lyssna på KLF var om man hade de fysiska skivorna rippade på datorn eller YouTube, där några trogna till Kopyright Liberation Front valt att lägga upp musiken för alla att kunna lyssna på.

Men nu finns äntligen KLF på riktigt på streamingtjänsterna. Det är samlingen Solid State Logik 1 som samlar ihop sju av bandets hits. Jag kan tänka mig att de flesta som inte hört KLF innan kommer känna att det låter extremt daterat och mossigt med alla tranceljud från 90-talet, samplingar och publikjubel. Men det är enligt mig fortfarande något av de mer lysande låtar som någonsin gjorts. Det är liksom så over the top och extra allt att man inte kan bli annat än lycklig. Framförallt är det musikhistoria som alla popälskare bör känna till och lyssna på.

Bandet har även laddat upp videor till låtarna på YouTube och Apple Music. Så detta är verkligen julafton.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Comments are closed.