Popbandet John Död från Hjo är tillbaka. Nya singeln heter Någon dag och följer upp EP:n Kalla Sverige som släpptes i fjol.

Nya singeln bjuder på 80-talsinspirerad pop där bandet faktiskt haft Niki & The Dove som främsta influenser. Här finns verkligen det mesta i ljudbilden som oss som älskar 80-talet kommer att uppskatta. Gitarrerna, de feta trummorna och främst melodin. Låten i sig har faktiskt funnits med sedan 2016, men det är nu som den äntligen hittat sin riktiga form.

Om bakgrunden till låten berättar Christian Börjesson i bandet för bloggen:

Vår gitarrist Fabian började en dag spela på huvudriffet i replokalen och sedan hängde vi andra på. Låten är verkligen ett resultat av ett ändlöst jammande. Oftast blir det bäst så. Redan från början tillkom textraden ”någon dag skiner vi”. Vi tänker att raden står för längtan – att vilja men inte våga, att komma nära men aldrig enda fram. Och bitterljuv kärlek. Alltså ett klassiskt poplåts-tema, helt enkelt.

Vad inspirerade till låtens sound?

80-talets ljudrum är ett spännande kapitel i musikhistorien. Det finns något hoppfullt och nästintill vulgärt i de uppskruvade mainstreamlåtarna från tiden. Det är en fantastisk källa till inspiration och sätter guldkant på vår indiepop.

Under en lång tid har vi nosat i krautrocken som inspirationskälla och dragits till dess statiska molande. På många sätt är Någon dag en reaktion mot denna tidigare referens. Med denna singel har vi istället betonat lekfullheten och det ljuva i en dansant poplåt.

Det finns ju otaliga specifika musikaliska referenser man kan lyfta som har format vårt sound. Men viktigast är Niki & The Doves platta… vi sätter alltid på den när vi åker bil tillsammans. Vi har annars rätt så olika musiksmak i bandet men vi enas i att just denna platta är enastående.

Hur kommer det sig att den inte släpps förrän nu?

Vi älskar svänget i låten och hade så mycket idéer för hur vi skulle gå vidare, att vi vart tvungna att låta den vila. Ett tag ville vi av någon outgrundlig anledning att Mange Schmidt skulle lägga raderna på versen. En annan idé var att låta den vara instrumental. En tredje att den skulle handla om vår vän Rasmus, som är sångare i bandet Mankind. Processen det senaste har året har bestått i att slakta dessa idéer en efter en, tills nuvarande resultat tog form.

Var triangel ett självklart pålägg?

Triangel är alltid ett självklart pålägg. Men det är förvånansvärt svårt att få till den rätta klangen!

Vad har ni på gång?

Under året släpper vi sammanlagt tre singlar. Det ska bli så himla kul att få visa upp vad vi filat på! Förhoppningen är att släppa en EP till våren 2021. Sedan längtar vi nått ofantligt efter att få komma ut och spela. Förhoppningsvis vänder vindarna snart. 

Men nu tar vi och lyssnar på Någon dag som har premiär här i bloggen.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.