Få låtar beskriver den svenska sommaren så perfekt som just Sommaren är kort. Ni vet, den där varma dagen på året som man känner det är extra skönt att leva och man någonstans önskar att det var precis just så här hela året. Men så kommer ”nästa dag” och det är grått och lite regnigt igen. Samtidigt börjar man fundera på om inte Florida är ett bra ställe att bo på ändå…

Men på riktigt. Det är definitivt en uttjatad låt och kanske lite fånig, men Sommaren är kort lyckas måla upp den där idylliska sommarbilden med glassen i handen och sandaler av plast. Man verkligen känner sanden kring tårna och den varma brisen mot huden när man hör låten. Så det är inte så konstigt att låten med åren blivit synonym med den svenska sommaren och lika självklar under årstiden som Happy New Year med ABBA är på nyårsafton.

Sommaren är kort är tagen från Tomas Ledins nionde studioalbum Gränslös som kom 1982. Så den klassiska av alla klassiska sommarlåtar är inte ens 40 år gammal.
Dock hade låten tänkts ett annat öde. Det var nämligen Vikingarnas gamle sångare Stefan Borsch som först sjöng in låten för att vara med i Melodifestivalen. Låten avvisades dock i uttagningen och kom inte med. Men Stefan hade sedan med låten på albumet En liten fågel.

Ledin själv släppte sedan låten i Maj 1982 och då hamnade den på en sjundeplats på singellistan här i Sverige. Nu är det som sagt en av Ledins mest älskade låtar och tillsammans med En del av mitt hjärta är det låten som har över 20 miljoner strömningar på Spotify. Med andra ord inte dåligt för en topp 10-singel från 80-talet.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.