När jag studerade i USA bodde jag i Utah. Stället som var känd för sin öken, världens bästa skidåkning enligt nummerskyltarna på bilarna, samt Mormonkyrkan.
Under hösten 1992, några månader efter att jag kom hem igen, dök en grupp upp på topplistorna i Storbritannien som hette Utah Saints. Med titlar som Believe in me, I want you och Something good så tänkte jag ju först att det var just en kristen grupp. Oj vad fel jag hade.

Utah Saints kallades för ”the first true stadium house band” av Bill Drummond från The KLF. Det är en ganska bra beskrivning, på duons storskaliga produktion, rockiga känsla och tunga beats. Bandet gjorde sig kända för att sampla bland annat Human Leauge, Kiss, Eurythmics, Slayer och Kate Bush. Just den senare där har huvudrollen i dagens nostalgitripp: Something good.

Låtens läpptes först som EP 1992 med sju spår, varav två remixar. På singeln samplade Jez Willis och Tim Garbutt låten Cloudbusting med Bush, från albumet Hounds of Love från 1985.
Just stadium-house är så talande för denna låten, när den börjar som med ett sugande ljud likt ett plan som lyfter. Strax efter det start låten igång med housepiano, elektroniska beats, publikljud och den loopande samplingen av Bush-låten. För mig har det varit ett måste i en löparspellista sedan den kom i början av 90-talet. Helt klart låten som får mig att orka springa minst sex minuter till.

Something good hamnade på en hedrande fjärdeplats på den brittiska singellistan när den släpptes där. 2008 släpptes en uppgraderad version av låten som gjorde att den än en gång hamnade på topplistan. Denna gång på åttondeplats. Den gången spelade man även in en video till låten som du kan kolla in här.

Efter debutalbumet kom två singlar till med bandet medan de låg på FFRR Records. I still think of you 1994, samt den lysande Ohio som släpptes året efter. Ohio samplade Headhunter med Front 242, That’s the way (I like it) med KC & The Sunshine Band samt Somebody else’s guy med Jocelyn Brown. Om du gillar just Something good så kommer du garanterat älska Ohio också, så ta gärna tiden och lyssna på den låten här också.

Det dröjde ända till 2000 innan Utah Saints följde upp debuten. Albumet Two blev tyvärr inte en lika omtalad och kommersiell hit som första albumet. Men plattan hade en del lysande låtar den också. Bland annat vill jag slå ett slag för Massive.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Comments are closed.