Enigma slog igenom stort med sina gregorianska kören på debutalbumet MCMXC a.D. som släpptes 1990. Låtar som Sadness och Mea Culpa spelades i tid och otid på radio och banade vägen för olika former av skivor med munksång samt popakter som Era, som även de red på vågen.

Även om jag uppskattade första Enigma-plattan mycket, så tyckte jag att Michael Cretus projektet blev ännu bättre med album nummer två som heter The Cross Of Changes och släpptes 1993. Första singeln blev Return to innocence. Här hade munksången förvandlats till jojk och folkmusik.

I musikvideon fick vi följa ett par från döden till födsel då allt gick baklänges. Väldigt effektfullt och charmigt med en enhörning som vi skymtar i olika scener av videon.

Return to innocence blev en stor hit för Enigma-projektet. Etta i Sverige och Norge samt Irland, samt topp tio i länder som Tyskland, Storbritannien och USA. Så med The Cross Of Changes visage Cretu att det inte bara var ett lyckokast med första albumet oväntade framgång, utan att han hade faktiskt något mer att berätta.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.