Idag fyller albumet Play med Moby 21 år. På den norska nationaldagen 1999 släppte producenten sitt då femte album, som skulle bli hans största kommersiella hit i karriären. Ja, saken var den att Play blev den mest framgångsrika elektroniska platta i hela historien. Inte så konstigt kanske för att det är ett fantastiskt album samt att många av låtarna användes i olika reklam och filmsammanhang. Så undermedvetet letade sig låtarna från Play in hos mer eller mindre alla.

Det blev hela åtta singlar från albumet. Min favorit är dock Porcelain, som var singel nummer sex från albumet. Låten användes bland annat i filmen The Beach från 2000 och bland annat Volswagen använde låten i en reklamfilm.

Svensken Jonas Åkerlund regisserade videon till Porcelain som bjöd på ett öga i närbild och lite ansikten och annat som ses igenom ögat. Kanske inte den mest spännande video som gjort om jag ska vara ärlig…

För min del var det dock kanske inte så mycket singeln i sig som gjorde låten så fantastiskt. Det var Rob Dougans remix på singeln som gick under Robs klassiska remixnamn Clubbed to Death Variation. Rob hade nyligen gjort sig känd för just låten Clubbed to Death från soundtracket till första The Matrix och var ett eftertraktat namn.
Den mörka och filmiska känsla som osade över remixer på Mobys låt var liksom helt magisk. Skulle nog säga att jag har denna remix på listan av de fem bästa remixar som gjort någonsin. Så bra är den.

Tyvärr finns inte remixen på streaming-plattformarna. Men någon har ful-laddat den till YouTube, så det är ju lycka för oss alla.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Comments are closed.