Det är nu 30 år sedan FBI-agenten Dale Cooper åkte in i den sömniga staden Twin Peaks i staten Washington för att utreda mordet på Laura Palmer.

Nordiska Favoriter

Förutom en lysande rollsättning i TV-serien så är en av den viktigaste ingrediensen helt klart musiken. Musiken till serien är komponerad av Angelo Badalamenti och själva temat för serien som spelas under förtexten sätter verkligen stämningen för serien. Vacker, lite annorlunda och med en mörk underton som löper igenom musiken. Den karaktäristiska stilen på gitarren skapade Badalamenti med hjälp av en avstämd elgitarr.

Temalåten hade även fått text av seriens regissör David Lynch och framförs av sångerskan Julee Cruise. Hennes version av låten heter Falling och blev liksom serien såklart en succé när den släpptes.

I Storbritannien hamnade Falling på en sjundeplats på topplistan och 11:e plats på Alternative Songs under Billboard. Här i Sverige, där vi omfamnade Twin Peaks varje måndag i SVT blev singeln tvåa på singellistan.

Själv älskade jag Twin Peaks när serien sändes på TV. Det var under mitt första gymnasieår och jag kände att jag verkligen ville vara Dale Cooper. När jag året därpå åkte till USA för att gå på High School som utbytesstudent så köpte jag på mig så mycket Twin Peaks-litteratur jag kunde hitta. Då hade i och för sig hypen lagt sig, men det hindrade ju inte mig för att fortsätta vara lite av besatt av serien. -Jupp, jag hade till och med köpt mig en diktafon.

Under 2000-talet har jag sedan sett om serien två gånger. Ena gången med mitt ex som inte hade sett serien alls, och jag kände det var en viktig del i popkulturen att faktiskt se Twin Peaks. Andra gången var när nya säsongen kom. Då plöjde vi igenom hela de två första säsongerna och den nya.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.