esc

En intervju med Tooji

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Tooji slog ner som en blixt från en klar himmel i Norge när han med låten Stay vann Melodi Grand Prix tidigare i vintras.
Låten tog honom till Baku och Eurovision, där den helt orättvist hamnade sist i finalen med ynka sju poäng.
Men vem är den bildsköna killen från Iran som vid ett års ålder kom till vårt grannland Norge?

Tooji – eller Touraj Keshtkar , som han egentligen heter – kunde bland annat ses som programledare för norska MTV under en period och i samma veva var han även modell.
Detta var efter han testat sig fram till vad han ville syssla med i livet.
”Jag trodde först att jag skulle bli konstnär för att jag var ändå ganska duktig på att måla när jag var liten.” berättar Tooji för mig.
”Sedan rannsakade jag mig själv och kom på att det kanske inte riktigt var det liv jag ville leva.
Så jag började på en teaterskola istället. Där jag fick upp en passion för skådespelarlivet och tänkte att jag skulle bli nästa stora skådespelare.”
Tooju berättar både passionerat och med skämtsam självdistans om sina val i livet. Det råder dock ingen tvivel på att han alltid varit målmedveten och velat göra något stort för sig själv.
Vändningen kom när han var 19 år.
”Jag gjorde ett par modellarbeten – även om jag egentligen är alldeles för kort för att vara modell.
Vi skulle i alla fall vara på en modevisning, där en sångare skulle komma och framföra en låt efter själva modevisningen. Men han kom inte och då var det en av producenterna som när hon hörde att jag sjöng lite för mig själv medan jag bytte om – helt ovetande av att de hade en liten krissituation – kom fram och sa ”Du! Du kan sjunga!”
”Oh, jag vet inte…”
”Kan du lära dig denna låten?!”
Så jag hade en timma på mig att gå till DJn och lära mig låten.
Men jag fick så mycket applåder och komplimanger för mitt framträdande att jag blev ”wow, jag har verkligen en röst”.
-Så jag kan röra mig, jag kan agera, jag kan stå framför en kamera och jag kan sjunga – jag är född till artist.” skrattar han fram.

Nu kom frågan vad Tooji skulle göra härnäst.
Livet i rampljuset på MTV hade verkligen brutit ner honom och han hade i och för sig väldigt kul, men inombords var han själsligt tom berättar han.
Hans gnista kom tillbaka när han började jobba med barn inom socialen och psykvården samt hjälpa asylsökande med vägledning. Här hittade han en mening med både sig själv och en distans till det ytliga liv som präglade honom via TV-stationen.
Toojis passion för att sjunga växte sig starkare och den självlärda artisten började blicka framåt med sin manager.
”Hon sa att jag borde ta mig ut i världen och visa upp mig. Men jag ville liksom inte gå via X-Factor eller så, utan mer den svåra respektfulla vägen.
Då sa hon att du måste ju börja någonstans och det största stället att faktiskt börja på är Melodi Grand Prix. -Vilket jag inte var så pigg på till en början.
Men under en period blev jag mer och mer peppad att göra det och det slutade med att jag sa okej.”
Han åkte till Sverige och mötte upp textförfattarna och producenterna Figge och Peter Boström , som skrev hans vinnarlåt Stay .
”Det vi fick höra under Melodi Grand Prix var den version som faktiskt var demon på låten. För de försökte producera om den lite men då blev det något helt annat. Så vi återgick till originalidén.”
Toojis framträdande i TV var faktiskt hans andra offentliga framträdande någonsin. Trots det resulterade bidraget i höga poäng från folket och han blev älskad av hela nationen. En berömmelse han tog in med stor respekt.
”Livet har verkligen förändrats så mycket för mig från den dagen.
Jag tror att allt händer för en mening, och när jag jobbade för MTV förlorade jag ju mig själv under den perioden och hade jag inte gjort det då, hade jag garanterat gjort det nu med den berömmelse som vinsten gav mig. För nu visste jag hur enkelt det skulle kunna vara att mista allt, men nu gick det istället så mycket bättre att hantera berömmelsen.”

Om det norska folket älskade Stays mix av pop, orientaliska rytmer och läckra framträdande var folket i Europa inte lika imponerade.
En snöplig sistaplats blev det för Tooji i Eurovision, vilket han var långt ifrån förtjänt av.
Men han lät sig inte slås ner för det. Han berättar att han tog det nog lättare än vad många andra runt honom gjorde.
”Jag kom ju från ingenstans och hade min debut inför 120 miljoner människor. Skulle jag på något sätt vara missnöjd med det hade jag bara varit otacksam.”
Det viktigaste för honom var ändå att Loreen vann.
”Långt innan hon vann i Sverige hade jag sagt till henne att ”du måste ta hem detta, för jag vill absolut inte tävla mot någon annan än dig”.
Då visste hon inte vem jag var, men hon sa sedan att hon fattade när jag gav henne 12 poäng från Norges internationella jury under Melodifestivalsfinalen.
Så från det har vi varit väldigt tighta ihop och hade riktigt kul tillsammans i Baku.”

Under Melodi Grand Prix och Eurovision hade Tooji en speciell person som hela tiden stöttade honom – hans mor.
Han berättar att de har en mycket nära relation och när Ana Diaz presenterade låten If it wasn’t for you för honom, kände han att det var mer eller mindre hans egna ord till sin mor som hon skrivit.
Resultatet blev en fin hyllning till henne.
”Denna låt var ett sätt att säga tack så mycket till henne och det var så fantastiskt att hon fick uppleva allt detta tillsammans med mig.”

Under Augusti kommer Tooji åter gå in i studion tillsammans med Ana Diaz och Chris Wahle för att jobba på sin tredje singel.
Han avslöjar att han kommer bjuda publiken på en annan sida av Tooji denna gång, som kanske är mer honom. En mer dramatisk och storslagen poplåt med extra allt.
Något som då inte bara passar Tooji i smaken utan även mig, som verkligen älskar när en låt blir något överproducerad.
”Allt är ju så nytt för mig, så jag får helt enkelt se vilken väg jag går och hur det jag gör tas emot” avslutar den ödmjuka popartisten vårt samtal.

Lyssna på Tooji


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.