Det var stängning på Skivhugget och en trappa upp i infodisken, där vi kontrollerade musiken som spelades ute i butiken, satte någon in en singel som hette Wannabe. Alla i personalen blev helt till sig och en kom till och med springandes och undrade vad det var som spelades.

Singeln Wannabe blev som sagt startskottet för det som skulle bli girl power-gruppen nummer ett: Spice Girls. Detta var i mitten av 90-talet och pojkbanden avlöste varandra med hits och hysteri. Men Spice Girls var något nytt.
Absolut inte första tjejgruppen, men det var tjejgruppen som med hits, attityd och framförallt en inställning att man dög som den man var, fick flickor, pojkar, kvinnor och män att helt köpa konceptet med kryddflickorna.

För min del pekade Spice Girls med sitt andra album och då främst med singeln Spice up your life. En over-the-top poplåt med latinorytmer och varje gång låten kommer på är det som man befinner sig mitt i en karneval. Det är liksom omöjligt att inte bli helt lycklig av detta.

Till låten släpptes även en sjukt läcker musikvideo som utspelades i en Blade Runner-inspirerad framtid med gruppen åkandes på och i olika farkoster mellan skyskraporna. Kanske inte lika färgglatt och party som låten, men år 1997 var det bland det häftigaste man kunde se på MTV.

Låtens framgång lät inte vänta på sig. Etta på singellistan i Storbritannien och tvåa här i Sverige med en platinaförsäljning. Samtidigt är det som sagt en låt som jag tycker håller oförskämt bra även idag.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.