Popmuzik Popcast

Spotify är sättet de flesta konsumerar musik på nuförtiden.
För några år sedan skröt man om hur många gigabyte med musikfiler man hade på datorn och innan det var det hur många CD som tog upp massa plats hemma i vardagsrummet.
Nu vill folk inte äga musiken fysiskt – som ettor och nollor eller runda plastbitar – de vill streama den.
Det sätt Spotify revolutionerade sättet att konsumera musik på, kan väl i ärlighetens namn jämföras med lanseringen av CD eller iTunes.
Själv har jag mer eller mindre gått ifrån att vara duktig på att köpa min musik digitalt via iTunes till att nu enbart förlita mig på Spotify. Både på gott och ont.
Det finns nämligen tre saker jag verkligen inte gillar med Spotify.

1) Sökningen.
De kan ha den sämsta sökmotorn någonsin.
Man kan skriva in en låt eller en artist och även om man sedan filtrerar sökningen (cmd + f) är det inte säkert att man hittar det man vill ha.
Senaste exemplet var Eight Wonder som jag inte kunde hitta när jag sökte på det. Sedan hade en kompis hittat låten I’m not scared bara några dagar senare. If you’re not the one med Daniel Beddinfield var ett annat exempel som man fick söka i omgångar för att hitta. Det är bara två av exempel på låtar och artister som inte finns – men som ändå finns.
Jag vill heller inte att sökningen ska kuka ur helt bara för att jag skriver ett namn lite fel. Lite fantasi borde sökmotorn allt ha i förslag på artister som man borde mena om en bokstav blir fel, eller om man totalchansar på hur en artist kanske stavar sitt namn.

2) Uppläggningen av ny musik.
Då jag ändå bor i Sverige och Spotify är en svensk produkt, antar jag att när klockan är 00:01 på måndag så ska hela spelaren fyllas med musiken som släpps den dagen.
Jag skulle till och med kunna sträcka mig att musiken aktiverades klockan 06:00. Den bör i alla fall finnas lyssningsbar på förmiddagen.
Tyvärr är det inte så.
Musiken som släpps en dag, dyker oftast upp mellan klockan 14 och 17 på eftermiddagen.
Varför det dyker upp så sent är för mig en gåta.
Det som retar mig mest är att jag kan söka upp albumet men inte spela det.
Det bara ligger där och frestar mig, utan att jag kan lyssna.
I vissa fall dröjer det till och med till dagen efter release innan musiken är tillgänglig att lyssna på i spelaren.
Till detta kan jag även skriva att jag har premiumkonto och tycker att mina 99 kronor som jag gärna betalar för tjänsten – jag kan till och med tänka mig att betala mer – borde ge mig ny musik när den är ny. Inte en halv dag senare eller flera dygn.
Jag kan inte för min vildaste fantasi tänka mig att det ska vara omöjligt för Spotify att aktivera alla nyreleaser till klockan 06:00 på morgonen. Allt är ju redan uppskickat och inlagt i databasen långt innan releasedatum.
Kan WiMP och iTunes erbjuda musiken strax efter midnatt så borde allt Spotify klara av det också.
Om musiken inte är tillgänglig för gratiskunder samma dag – eller ens samma vecka – det kan jag förstå är ett argument att sälja på premiumkonton. Men som sagt, betalar jag för en tjänst så ska den fungera – det gör den inte när musiken alltid är försenad.

3) Betygsättning.
Man kan inte betygsätta låtar.
Det är egentligen katastrof att jag inte kan göra det.
Jag kan stjärna en låt – lite som att ”kolla upp den här sedan, Johan” (för det är väl det enda man kan ha den funktionen till egentligen – låtar man gillar har man väl redan lagt i en spellista), men jag kan inte ge en låt två stjärnor eller fem om jag älskar den.
För mig som lite då och då ändå försöker recensera skivor och låtar – även om jag borde bli bättre på att göra det oftare – så är det nästan omöjligt att göra det på utsidan av iTunes.
Det som är konstigt är ju att man ändå har sitt egna konto, där ens spellistor och appar finns. Då borde ju betygsättningen lätt få plats under samma konto?
Detta kanske också är något som bara passar fullt betalande kunder, men jag vill gärna ha möjligheten.

Det som jag dock verkligen älskar med Spotify av nyheterna som kommit det senaste åren är möjligheten att bädda in musiken här i bloggen.
Det var något jag skrivit om fler gånger att jag skulle vilja ha och nu när det kom blev Spotify mer eller mindre oumbärligt.
Men man ska ändå vara kritisk mot det man gillar. För det finns alltid möjlighet att göra något ännu bättre.
Dessa tre saker som jag tycker saknas skulle nog sätta Spotify på tronen som den bästa mediaspelaren på internet när de väl fixat.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Popmuzik Lover
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.