Med nästan 40 miljoner streams för Min Soldat plus en knippe platina-singlar i bagaget kastades Albin Johnsén in i Melodifestivalen 2016 tillsammans med sin producent och dåvarande duettpartner Mattias Andréasson för att framföra singeln Rik. Han hade gått från enbart Albin till Albin och Mattias. Det gick ändå bra i Melodifestivalen. De kom till Andra Chansen där de slogs ut av Boris René. Under våren släppte duon ett album som följdes upp av en turné i sommarsverige.
Med all framgång som Albin upplevt under de senaste åren hade han ändå missat det viktigaste. Han hade tappat bort sig själv och varför han ville vara artist.
”Jag kände att jag började kompromissa för mycket med mig själv. Jag visste inte längre vem jag var som artist och vad för låtar jag ville göra.
Det blev så tydligt när jag körde live. Jag kunde inte längre känna för en låt när den började. Jag tyckte inte längre den var bra. Då kändes det som jag var ute på väldigt tunn is.”

Nordiska Favoriter

Under sommaren träffade Albin låtskrivaren Gino Yonan som även blev Albins manager. (Gino har även hand om Nano och var med och skrev hans singel Hold On). Det blev början på en nystart för Albin.
”Han bad mig gå tillbaka till det som jag är duktig på, att skriva texter. Jag skulle sluta fokusera på att skapa hits och bara tänka på texterna.
Den första månaden satt jag och bara skrev utan att ens ha någon musik till. Det var skitbra för mig, för då fick jag tillbaka känslan att det var kul att skiva.”

I samma veva gick Albin och Mattias skilda vägar. De separerade inte som ovänner, men de satte punkt för deras artistsamarbete. Istället har de jobbat med att skriva låtar till andra – som den fantastiska Deja Vu till Julia Adams. När de inte längre var en duo och Mattias inte längre var Albins producent, förfinade de samarbetet som låtskrivarpar. Något som istället stärkt deras relation under hösten.

Albin berättar att han haft känslan att något inte fungerat för honom ganska länge. Att han som sagt glömt bort varför han gör det han gör, och inte gör det för sin egen skull utan mer för att just skapa en ny Din Soldat.
”Under de senaste året har motivet för mig bara varit att göra en hit. Jag tror den känslan kom efter att vi släppte Frank 2015. Jag tyckte det var en fin låt och release, men efter det började jakten. Jag vet inte vad jag jagade, men tillslut hamnade jag i Melodifestivalen och sedan fick jag bara nog.”

Att ha en singel som Din Soldat med 40 miljoner streams i bagaget sätter en omedveten press på en själv. Något som egentligen är få förunnat med ett genombrott och mer eller mindre omöjligt att återskapa.
”Jag och många med mig jämförde ju allt med Din Soldat. Jag kände att jag behövde sluta jaga den för tillslut blev det ju bara negativt.
I och med att allt är transparent idag så ser man ju direkt på listorna hur många streams man har. Även om man säger att man inte bryr sig, så gör man det ändå. Musikbranschen är en bransch som tittar mycket på statistik, och blir man som artist för branschig börjar man sakta men säkert avsluta sin karriär. Jag vill inte titta på grafer, för det är inte det jag brinner för. Jag vill skriva låtar och framföra dem.”

Tillsammans med Gino mer eller mindre nollställde Albin sin karriär. Det som varit fick vara i det förgångna och nu gällde det att hitta gnistan och vägen till framtiden.
När Albin hittat tillbaka till skrivandet gick han och Gino till Universal Music där Albin legat sedan 2014 och berättade om deras plan.

Om vi pausar lite. Tänk att en kille kommer in till sin arbetsgivare. Han har dragit in åtskilliga miljoner streams och stim-pengar i bolaget och nu säger han att han vill fokusera på att göra musik utifrån hans perspektiv istället för att jaga hits.
I värsta fall skulle de kunna säga: ”ja, men lycka till med det du” och släppa honom för vind och våg. Eller så blev det som i detta fall att de förstod och gillade Albin och Ginos vision och ville vara del av den nya resan.
Tillsammans med sitt team hos Universal satte de ihop en väg att släppa ny musik med Albin. Vid sidan av sitt skrivande under hösten har Albin även gått hos en rap-coach för att utveckla sig ännu mer som artist och rappare.

Första smakprovet från den nya vägen blev singeln Tack för idag som Albin spelat in tillsammans med Isak Hallén på sång. Den första i raden av singlar som kommer släppas under året och som tillslut ska leda till ett nytt album när vi närmar oss 2018. Visst, det är inte en helt ny stil för sångaren. Det är fortfarande den där mixen mellan hip-hop och pop som han blivit känd för.
Men det är en ärligare Albin, som förhoppningsvis är mer tillfreds med sig själv som artist. Det är ändå det viktigaste.


Albin Johnsén
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011