Det känns väldigt skönt att denna vecka kunna säga att Melodifestivalen levererade ett program. Två kämpiga veckor från Göteborg och Malmö där skämten och tightheten mellan Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson inte riktigt suttit som den skulle. Där vi plågsamt tittat på varandra i sofforna och undrat ”vad är det här?”. Men så, deltävling tre föll mycket på plats. Visst, det är absolut inte TV-historia vi bjuds på. Men vi har tagit upp oss från en nivå nära Hades till något som faktiskt funkar som TV-underhållning.
Programmet går denna gång i discons tecken. Det är ett bra drag skulle jag säga. Allt inleds med en disco-funkig presentation om att titta på Melodifestivalen hemma i soffan som klippts ihop med tittarvideor. Allt till tonerna av Adamskis Killer.
Även sketchen med David Lindgrens musikalmoment är rolig när han sjunger till kassörskan på fiket och hon sjunger tillbaka.

Popmuzik Podcast

Bäst blir det när Clara sjunger Alcazars Not a sinner nor a saint med ny text tillägnad alla tonårstjejer att de inte ska ta någon skit från någon utan vara stolta över den de är tillsammans med Tess och Lina. Det är ett fint statement, utan att bli in your face och jag tycker det är snyggt när husdansarna står med disco-kulor på huvudet a la Pet Shop Boys.

För mig kändes detta bra. Nu har vi kommit upp från det hopplösa träsket vi var i de två första avsnitten, och de kanske behövde just hitta en rytm i programmet för att hamna rätt. Men mer sångnummer och mindre skämt är faktiskt alltid att föredra om fyndigheten i replikerna inte riktigt finns där.

Numren då?
Tja, det är en ganska bra vecka skulle jag säga. Det är väl egentligen bara Owe Thörnqvist som känns lite malplacerad i allt. Jag kan inte riktigt förstår vilket syfte han fyller i ärlighetens namn. Men samtidigt har jag stor respekt för gubben. Så, smile and wave boys, smile and wave.

Men jag måste nog än en gång ge en känga till Anton Hagman – eller kanske mer hans crew. Han har en bra låt som han framför bra. MEN. Han tittar mer på sin gitarr som han inte spelar på än i kameran. Jag vet inte, men är det så svårt att få killen att titta in i kameran och le? Charma oss. Du är snygg som fan, så fokusera på det. Kameran är mer wide shot än close up, och det är även det ett problem. Det blir rörigt i TV.
Visst en väl framförd låt kanske väger tyngre, men om de nu ska lansera Hagman som Sveriges Shawn Mendes, så kanske de kan fokusera på honom också? Jag är otroligt kluven till detta. Jag vill gärna att Anton ska gå vidare, för han är charmig och duktig, absolut. Men detta känns som en halvfärdig produkt i år. Kanske nästa?

Då är jag mer imponerad av Bella & Filippa som helt skiter i att det ska spelas snyggt på sina gitarrer. De äter kamerorna till frukost och är precis på rätt ställe med blicken vid rätt tidpunkt. Det är snyggt med landsvägens om skär igenom scenen och tjejernas energi både hörs och syns. Hade det inte varit för två andra bidrag så skulle jag rösta detta direkt till final, utan att tänka en extra gång.

Bidragen som jag tänker på är Robin Bengtssons Dressmann-livereklam och FO&Os extra allt-nummer.
Det går inte att inte tänka ”Grattis Växjö. Nu öppnar Dressmann även vid Vida Arena”, när man ser Robin tillsammans med sina fem kostymklädda dansare när han sjunger I can’t go on. Missförstå mig rätt – det är sjukt snyggt och Robins blick kommer få många fuktiga hemma i soffan. Sedan är låten bra, om än lite repetitiv efter ett tag, men på det hela doftar det tydlig vinnare över den. 

FO&O är egentligen i en annan liga. De dansar runt på scenen i det över-koreograferade numret. För mig så är detta lite av vad FO&O är, så jag köper det. Även om många kan tycka det är liiiite för mycket. Det är ju ändå synkrondans, sång, hiss och fyrverkeri i ett rasande tempo. Men killarna är proffs på det visuella och dansen. Sedan är de inte de bästa sångarna dock. Nu låter det inte dåligt i rutan. Men det är mer Gabriel Alares och Erik Segerstedts förtjänst som sköter kören bakom scenen och fyller i dit Felix, Oscar och Omar inte riktigt når.
Men jag tycker låten funkar bra och refrängen är lysande, så det blir nog tillsammans dessa fyra killar / herre som går direkt till final.

Bella & Filippa är gjutna i Andra Chansen, inget snack. Men sedan är det fjärde platsen… Jag vill gärna kunna säga Hagman där, men då tycker jag faktiskt att Jasmine Kara har ett roligare nummer, bra låt och att hon levererar på scenen – inte minst idag när det blev teknikstrul när hon skulle köra och efter nästan en minut fick bryta och börja om, vilket hon gjorde utan att blinka.
Så jag tror faktiskt hon kan knipa Antons plats på lördag. Vi får se.

Men idag tippar jag så här:

FO&O
Robin Bengtsson

Bella & Filippa
Jasmine Kara

Anton Hagman
Krista Siegfrids
Owe Thörnqvist

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011