Tänk på en låt från fotbolls-VM.
Visst är det När vi gräver guld i USA som är den första som dyker upp i skallen?
Så är det i alla fall för mig. Inför varje VM och EM i fotboll kommer en knippe låtar som ska heja Sverige vidare. Men det har sällan gått så bra som VM i USA 1994, då Sverige tog en hedrande bromsmedalj. Antar att det är kvalitén på låten som höjde kvalitén på spelarna. Ur ett pop-perspektiv måste det vara så.
1994 var inte bara sommaren med fotbollsfeber. Det var även GES -feber.
Glenmark , Eriksson , Strömstedt var männen bakom den officiella låten och året därpå släppte de albumet Glenmark, Eriksson, Strömstedt samt åkte på turné. De titulerades som supergrupp och sålde en halv miljon album.

Nordiska Favoriter

Glenmark : Supergrupp. Ja, det var väldigt populärt ett tag.

Orup : Traveling Wilburys

Glenmark : Och vad heter de Svenska..?

Strömstedt : Pugh Rogefeldt Grymlings .

Skulle man ens kunna göra en supergrupp idag?

Strömstedt : Jo men det tror jag allt man skulle kunna göra.

Hellström, Winnerbäck…

Strömstedt : Jocke Berg .

Orup : Det skulle kanske inte bli helt dåligt.

Glenmark : Det skulle väcka uppmärksamhet i alla fall.

Jag träffar herrarna GES på Roxys kontor på Kungsholmen. De ska precis offentliggöra att de kommer hålla två exklusiva spelningar på Borgholms slott. Tre av Sveriges främsta popmusiker samlade kring ett bord för att snacka lite med mig, och till råga på allt fyller Orup år.
På bordet står massa bullar och tidigare idag hade de även ätit tårta. I vilket fall är det ett stort ögonblick för en popnörd som mig.

Kommer ni ihåg reaktionerna när ni startade 94?

Orup : Det jag kommer ihåg var dåtidens stora recensenter och de var väl inte helt positiva till detta, haha. Vi har ju aldrig varit särkilt populära i den kretsen.

Strömstedt : Jag tror att vi struntade rätt mycket i det då. Jag minns inte att jag ens tänkte på det.

Orup : Jag reagerade lite på det. Att folk inte bara kunde se att det var frågan om några grabbar som går ihop och har kul tillsammans.

Glenmark : De skulle hitta någon djupare anledning.

Orup : De hittade någon graf på skivförsäljning och såg att den sjunkit, så det måste vara därför. Det finns ju inget som var mer fel. Vi började på ett bananskal och fortsatte på massor med bananskal. Inget var ju planerat.

Så nu ska vi anta att era shower *pekar mot Orup och Strömstedt* inte gått så bra, så nu måste ni köra igen.

Orup : Mer fel än det är det ju inte. Haha.
Jag tror det är ytterst få artister som faktiskt låter sina karriärer styras på det sättet.

Vad är ert bästa minne från hela VM-historien.

Strömstedt : När vi skulle åka till Wales och spela in den där videon. Vi skulle få åka med samma plan som landslaget. När vi kommer in igenom dörrarna gömmer sig Orup bakom mig och viskar: ”kolla där är Stefan Schwarz , vad fan ska jag göra?”

Orup : I själva avgångshallens stod vi på ena sidan och de på andra. Jag tänkte att man borde gå fram och få en autograf. Sedan kommer Pontus Kåmark fram till oss och ber om en autograf och efter det kom hela landslaget fram, så det var väl åt båda håll det där. Haha.

Umgås ni något privat?

Orup : Det är mest när vi jobbar ihop och det är ju inte så ofta. Sedan stöter vi på varandra lite då och då. Vi var hemma och käkade middag för ett halvår sedan. Men inte oftare än så.

Strömstedt : Sedan går vi ut ibland sådär.

På Viva La Pop, så körde du ju När vi gräver guld i USA och du, Niklas körde Stanna världen en stund på Storhetsvansinne. Det fick ju väldigt bra reaktion från publiken. Var det någon form av frö till att köra igen?

Strömstedt : Det var nog mer när jag och Anders fick vara med på Orups Allsångs-kväll i somras.

Orup : Jag hade jobbat som fan i 50 minuter och det kändes skitbra. Sedan kom dom här två in och då blev det stort. Då kände man att vi kanske skulle köra igen.

Glenmark : Det kom en konkret fråga efter det, och det kände kul att bara köra. Ett par gånger på Borgholm och ingen turné. Det känns bra, för då kan vi göra det så lekfullt som innan och fortsätta på samma spår som tidigare. Gå ut och ha kul.

Orup : Som Niklas sagt tidigare idag, låtarna är för bra och för roliga för att bara ligga och ingen spelar dem. Sedan att jag och Niklas fuskat lite det är inte riktigt samma sak.
glenmark_eriksson_stromstedt
På tåget upp till Stockholm lyssnade jag igenom Den Andra Skivan . Ett album som släpptes 2003, lagom till att hela skivbranschen havererade. Jag kan faktiskt inte minnas att jag ens hört den tidigare, mer än möjligen singeln Den andra kvinnan som de framförde under Melodifestivalen.
Påpekar för herrarna att skivan ändå har en del bra poplåtar på sig.

Glenmark : Den har inte fått samma uppmärksamhet nej. Den andra var mycket svårare att göra och kanske inte lika rolig. Den första skivan visste vi ju inte alls hur det skulle bli. Sedan finns det en del bra låtar på den, även om ingen slagit igenom riktigt.

Strömstedt : Första plattan var ju helt kravlös.

Var det stor skillnad att det ändå var åtta år mellan dem?

Orup : Kanske inte att vi gjorde den, men själva mottagandet.

Strömstedt : Det fanns även en stor förväntan kring hela projektet när vi skulle göra en ny platta och den fanns ju inte alls när vi skulle göra den första plattan.

Orup : Det är enormt svårt när man ska följa upp något som blivit såpass stort. Även om man vet att man inte ska titta på det så. Man blir lite hindrad av det. Men nu har vi inga krav överhuvudtaget, nu ska vi bara spela.

Kommer ni göra något nytt?

Orup : Nej.

Glenmark : Det blir bara nostalgi.

Orup : Jag brukar hata det ordet, men denna gång kommer jag faktiskt inte undan.

Har ni tänkt något rent showmässigt.

Strömstedt : Det är Orup som är chef för dansen…

Orup : Det kommer inte bli något större, för vi kan inte stå och repa i två månader för två spelningar, det hade blivit absurt. Utan tre gubbar som har kul och går upp för att spela våra låtar. Så detta blir mer en konsert, men vi är ändå tre, så det blir mycket att kolla på.

Strömstedt : Min fru säger att vi är ett pojkband för mogna kvinnor, haha.

Just nästa år blir svårt, men skulle GES vara något för Melodifestivalen i ren promotionsyfte?

Orup : Tror inte det faktiskt. Det är så oerhört svårt för en någorlunda medelålders artist att ens ta sig över den första deltävlingen. Så det är nästan dömt att misslyckas.

Glenmark : En gång i tiden var det tvärt om. Det var verkligen bra om man hade lite rutin och synts i TV, men så är det inte alls längre. Det är svårare att tränga igenom.

Orup : Det blir nog jättebökigt, så jag tror inte det är något för oss.

Strömstedt : Jag är helt säker på att det inte är något för oss.

Nu har ju både Orup och Niklas varit med i Så Mycket Bättre. Det borde ju vara ett givet inslag under konserten att tolka en låt var av varandra.

Orup : Vi har faktiskt snackat om att vi skulle kunna köra varsin låt.

Glenmark : Det har vi faktiskt gjort tidgivare. Innan vi gjorde När vi gräver guld i USA så gjorde vi det uppe i Åre.

Orup : Det var så allt började. Vi gjorde det med Tommy Ekman i Style och Micke Syd från Gyllene Tider .

Glenmark : Då spelade vi bara varandras låtar.

Strömstedt : Man ska ju alltid vara ett coverband där, fast vi spelade bara egna låtar och bytte med varandra.

Orup : En sak som skulle kunna bli bökig är att någon annan vill köra den största låten. Som publik vill man nog inte höra mig sjunga Om , som jag tycker är en av Sveriges bästa låtar. För mig hade det ju varit fantastiskt kul, men samtidigt sådär för de som lyssnar. Vi är ju där för deras skull, så då kan man inte ta den största låten.

Glenmark, Eriksson och Strömstedt kör som sagt två spelningar på Borgholms slott den 19 & 20 juli 2017 Biljetterna finns att köpa här .

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011