Nano Omar är an av artisterna i nästa års Melodifestival.
Han debuterade med singeln Lion 2015 och har sedan dess släppt singlarna Perfect Melody, Pushin’ och nu senast The Day I’m Gone.

POPMUZIK LOVER 2

Nano kommer från en trasig bakgrund. Han sattes i fosterfamilj på Gotland när han var 12. Efter det blev det behandlingshem vid 14 års ålder. Där hittade han han trygghet då de var en grupp med ungdomar som bodde där. Han fick hjälp i skolan och började sakta klättra uppåt.
”När jag var 17 kom jag hem och skulle helt plötsligt stå på egna ben. Det var där det fallerade. Det var fortfarande jobbigt hemma och inte mycket hade förändrats. Jag fick återfall i det här se-mig-hör-mig mönstret som ledde till drogmissbruk som i sin tur ledde till kriminalitet. Fram tills jag var 22 spenderade jag mycket tid i fängelse.”

Nano är öppen som en bok när vi pratar. Han är inte stolt över sina tidiga år, men han kan inte heller ha dem ogjorda och det finns inget att dölja.
”Det är ett bra sätt att nå ut till andra kids och ungdomar. Det behöver inte vara just kriminalitet utan att folk är mobbade eller vad som helst. När man är ung lyssnar man gärna på folk som levt livet. Därför är jag öppen med detta.”

Det var musiken som blev Nanos tillflykt under de unga åren.
Han fick en synth av sin mor medan han bodde hos fosterfamiljen som han omedelbart började skapa musik på. Ett sätt att bearbeta sin egen situation.

Var det några artister som inspirerade dig som ung?

”Jag tror det var Boyz II Men som var de första rösterna för mig. När jag bodde där ute på Gotland var det väldigt ensamt och deras röster höll mig sällskap vilket var skönt.
Jag mins att mamma lyssnade mycket på Rod Stewart, George Michael och Celine Dion. Jag tyckte alltid det var så mysigt när hon städade hemma för då lyssnade hon på musik.”

Vändningen kom när Nano fick sitt första barn för åtta år sedan. Då började han samla ihop sitt liv igen och även då var det musiken som hjälpte honom.
”Det var då jag började skriva musik med hjärtat och kände att jag ville göra något med musiken. Sedan har det tagit några år att hitta personen jag själv vill vara. Idag känner jag mig trygg i mig själv. Jag har fyra barn och är omgiven av kärlek.”

På vilket sätt bearbetar du ditt förflutna via musiken?

”Jag har tankedagar som jag kallar dem för. När man är lite nere så skriver jag om det. Jag kan inte gå in i studion och skriva en glad låt om jag inte är glad. Jag går på känslan när jag är lite fundersam eller har ett speciellt minne som jag skriver om.
Tidigare kom känslorna fram när jag drack. Idag är jag nykterist och har skrivandet som min terapi.”

Foto: Emanuel Fröberg

Nano släppte nyligen singeln The Day I’m Gone. Låten skrevs för cirka sex år sedan och är som ett meddelande till hans barn.
”Jag skrev låten i början av mina förändring när jag var väldigt osäker på mig själv. När jag hade struligt hemma och inte visste om jag skulle klara av detta. Då tänkte jag att om jag skulle försvinna idag, hur skulle det vara? Kommer folk prata om mig för mina barn? Nu skulle de i alla fall ha en låt från mig.”

Närmast kommer Nano vara med i Göteborgsdeltävlingen av Melodifestivalen med låten Hold on. En låt om att tro på sig själv och vara stark och tålmodig.
”Jag sjunger om att livet nu är bra i verserna och i refrängen pratar jag om själva vägen dit, om hur viktigt det är att hålla ut och kämpa.
Låten skrev jag under en tuff period då jag tvekade och tänkte mycket. Den ger en positiv känsla. Jag tog med låten till UK där jag lade på lite drum’n’bass. Jag känner lite som Rocky Balboa när man kommer till refrängen.
Låten inspirerar mig verkligen och den påminner om att man ska upp och hoppa. Jag tror den kommer smitta av sig.”

Hur fick du för dig att vara med?

”Skivbolaget hade pratat med Christer Björkman och Karin Gunnarsson på P3 och fick då frågan om jag ville vara med.
Jag grubblade några minuter och tittade sedan på min fru och barnen innan jag frågade dem om jag skulle vara med. De har nog aldrig blivit så glada i hela sitt liv så det var inget snack. Haha.
Skönt med tryggheten hemifrån med att få ut min musik. Jag har pratat med min äldsta om mitt tidigare liv och det känns skönt att få bekräfta att pappa kommit långt och att det inte bara är något man säger.”

Vad är din relation till Melodifestivalen?

”Jag har ju alltid vetat om att den finns. Mamma har ju alltid tittat och jag har tittat några gånger. På senare år har det ju blivit mer blandad musik. Lite mer urban och hip-hop så en tävling för all sorts musik. Då kändes det kul att kunna vara med när jag inte behöver tonartshöjningen på slutet. Haha!”

Vad ser du främst fram emot i allt detta?

”Att få synas och höras. Jag har hållit på så länge nu så det är dags att få knocka folk med kärlek.”

Nano
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011