Matthew Koma är en av de där artisterna som många hört på olika sätt, men kanske inte riktigt vet vem han är. Nu börjar hans namn synas mer och mer, och även som soloartist börjar namnet bli mer känt. Men många känner nog främst igen honom som killen som sjunger på låtar av Zedd , Alesso och Steve Aoki för att nämna några.
Kanske en oväntad väg för en artist vars rötter egentligen är bland singer-songwriters.
”När jag växte upp lyssnade jag mycket på just Bruce Springsteen , Elvis Costello och Leonard Cohen . Dessa storytellers hjälpte mig lägga grunden för mitt egna låtskrivande.”

Nordiska Favoriter

Jag pratar med Matthew via Facetime. Han sitter i baksätet på en bil i ett soligt Los Angeles medan jag sitter i en lägenhet hemma i Göteborg. Han fortsätter:
”Det var för några år sedan som jag fick kontakt med Sebastian Ingrosso och Alesso som via mail undrade om vi skulle göra något tillsammans. Det var i samma veva som Zedd hörde av sig till mig.
Jag kände att mina år i olika band egentligen tagit mig så långt jag kunde komma just då. Jag menar; man kan göra ganska mycket med två gitarrer, en bas och trummor. Men nu kände jag att det var dags att testa nya marker.
Att jobba tillsammans med dessa producenter kändes som ett helt nytt ljudlandskap för mig. Visst, jag gör det jag alltid gjort som är skriva texter och sjunga, men det kändes som ett unikt förhållande för min egna del.”

När Matthew började jobba tillsammans med Alesso och Zedd var det för att göra något tillsammans. Exakt vad visste de inte, utan de fick se var samarbetet tog dem. Det visade sig att de gillade både låten och Mathews röst, vilket gjorde att samarbetet växte från att vara skriva något ihop, till att faktiskt släppa musik tillsammans.

Matthew föddes i New York 1987. Hans pappa var låtskrivare och han omgavs hela tiden av musik hemma. Så att gå ifrån att lyssna på all musik till att själv spela gitarr och sjunga var inte så mycket ett val utan mer ett naturligt steg för honom.
Han har under åren jobbat på låtar för artister som Kat Graham , före detta flickvännen Carly Rae Jepsen , Kelly Clarkson , Hilary Duff och Myléne Farmer bara för att nämna några.
Just Myléne Farmer tyckte jag lät som ett spännande och lite otippat samarbete.
”Jag var signad till ett skivbolag som heter Cherrytree Records när jag började med mer elektronisk musik. Under en turné med dem, som faktiskt började i Sverige, satt jag och Martin Kierszenbaum , som är ägaren till skivbolaget och skrev en del låtar tillsammans.
Han presenterade just City of love för Myléne som spelade in den på albumet Interstellaires . Det var helt klart annorlunda att höra låten på franska efter att ha skrivit den på engelska.”

Med tanke på vilken succé Clarity blivit för både Zedd och Matthew, samarbetade de än en gång på singeln Find you som även gästas av Sveriges egna Miriam Bryant .
”Jag och Zedd skrev den under en promotionresa i Japan. Sedan spelade jag in min sång i mina föräldrars hemstudio i New York under julhelgen. Så jag träffade faktiskt inte Miriam förrän låten mer eller mindre var helt färdig i och med att hon och Zedd spelade in hennes sång.
Men det var en av de där låtarna som nästan tog ett år från idé till färdig singel.”

Med så många låtar i bagaget som Koma ändå har, antingen som låtskrivare, producent eller som han själv framför, så bestämde han sig för att ta sin musik ut på olika spelningar och festivaler runt om världen.
För det körde han ett mixat DJ-set med sång.
”Som relativt ny artist är det bra att slå ann ett visst igenkännande hos folk, så de snabbt kan förknippa mig med en viss musik. Så där kunde folk fatta att det är samma person som sjöng en viss låt eller skrev en annan. Samt ett bra sätt för mig att få framföra låtar som jag inte själv sjungit men skrivit.”

När jag går igenom Matthews katalog märker jag att han nästan bara skrivit låtar till kvinnliga artister. När han sjunger är det för manliga producenter, men när någon sjunger hans låtar är det kvinnor.
”Oj det har inte ens jag tänkt på. Du är nog första personen som lagt märke till det. Antar att det blivit så för att det är främst kvinnor som frågat om jag vill hjälpa dem med en låt. -Kanske för att jag har samma höga röstomfång som en kvinna, haha. Det är inte medvetet i alla fall. Men det är otroligt smickrande när tillexempel Kelly Clarkson sjunger en låt jag gjort.”

Nyligen släppte Matthew singeln Kisses back , som är första smakprovet från hans kommande debutalbum. En skiva som varit på tapeten i olika former i mer eller mindre fyra år nu.
”Efter att turnerat och släppt låtar tillsammans med andra artister har jag väl hittat min publik och vad de tycker om att höra från mig. Så jag började om med mitt arbete på mitt album och gjorde helt nya låtar. Det kändes viktigt att utforma låtarna efter vad publiken vill höra från mig, sedan kommer det bli en mix med ena benet på dansgolvet och det mer poppiga. Låtar som man även ska kunna skala ner tillsammans med enbart en akustisk gitarr och sjunga.”

Innan vi lägger på frågar jag om det är något låt han är extra stolt över.
”Det är ganska många låtar jag är stolt över av olika anledningar. Men just Clarity är speciell för mig. Det gjordes utan någon som helst tanke på att den skulle kunna bli så stor som den blev och det var väl den som gjorde mig mest känd.”

Finns det förresten någon artist som du skulle vilja göra en duett med?

”Då måste jag göra ett shout-out till mina favorit-svenskor i First Aid Kit om det! Jag verkligen älskar dem!”

Just nu finns singeln Kisses back att lyssna på via Spotify eller så kan du se videon här.
Matthews album släpps under nästa år, och då kommer han även tillbaka till Sverige igen, så håll utkik.

Matthew Koma
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011