Duon LUMA som består av Isabell Westerlund och Sandra Fogelberg debuterade med den lysande singeln Revolution tidigare i år. Nu är de tillbaka med singeln Sluta när det är som roligast , som är en fyndig och bitterljuv poplåt om att våga välja bort någon som man hoppas på.
Jag gjorde en intervju med Sandra och Isabell dagen till ära.

Följ på Apple Music

Vad händer en dag som denna?
”Vi är så himla glada att äntligen få visa Sluta när det är som roligast för världen. Så vi firar. Och är livrädda såklart. Det är alltid en ångest att släppa ny musik. Det är den perfekta skärningspunkten mellan stolthet och skam. Du blir sårbar på ett sätt du vill vara, men det är ändå omtumlande som inget annat.”

Om ni skulle beskriva LUMA i en Tweet, vad skulle ni säga då?
”En bitterljuv droppe i havet av svensk pop om bröstkorgar som aldrig skriker efter mer och om kvinnlig vänskap som inte är som något annat.”

Hur träffades ni?
”Vi träffades på Kulturama för två år sen. Jag var kvar sent en kväll och jobbade. Jag behövde ta en paus och tog ett varv på skolan och hörde att det var konsert i en av salarna. Så jag kikade in och då var det Isabell som satt och spelade vid pianot och sjöng. Jag blev alldeles hänförd och tänkte att henne måste jag få skriva med. Så jag tog på mig min snyggaste gula skjorta och försökte imponera på henne och det gick vägen,” berättar Sandra
”Jag hade hört en låt hon hade gjort en enda gång och haft den på hjärnan i flera veckor. Jag hade hoppats att få skriva med henne. Så blev det perfekt också,” tilllägger Isabell.

Vad är er gemensamma nämnare inom musiken?
”Musik ska gå rakt in. Om det känns är det bra musik, annars behöver man skruva lite till på konstruktionen tills man faktiskt blir berörd. Det är väl vår största gemensamma nämnare, och vår största styrka som låtskrivare. Vi sitter inte med rimlexikon och skriver text efter ett rim som ändå inte makes any sense. Vi försöker skriva om det som är på riktigt bara. På ett sätt som andra vill och kan sjunga med i.”

Ny singel ute idag! Berätta, vad handlar Sluta när det är som roligast om?
”Den handlar om den där personen som vi alla möter någon gång i livet. Som skakar om oss och väcker något som kanske aldrig bleknar bort. Men som också aldrig blir den vi till slut hamnar med. Den är en hyllning till att våga välja bort någon som man hoppats på. Och egentligen är det väl en tröstsång. Någon slags uppgörelse med insikten om att det den andra precis har gett, är allt den någonsin kommer kunna ge. Men framförallt är låten en försoning med att låta relationen dö när den är som allra vackrast. Bara så kan den få leva kvar på sättet den förtjänar: en berättelse om hur speciell den var.”

Kan ni själva sluta när något är roligt?
”Vi har väl inte varit så bra på det. Det är så den här låten kom till egentligen. Men nu har vi blivit bättre på att välja det och dom som är bra för oss istället. Men vi har hittat nya saker där vi inte kan sluta plåga oss själva. Sandra tittar på dokumentärer om förlossningar fast det gör henne fullkomligt livrädd till exempel.”

Hur bekvämt var det under fototagningen för omslaget?
”Det var faktiskt lite av en slump! Vi hade en helt annan idé till omslagsbilden egentligen, men sen när vår fotosession egentligen var över så sa vi bara ”ska vi ta lite roliga bilder i badkaret också?”. Vi slängde på oss två svarta gamla baddräkter Sandra hade hemma som hon fått gratis nånstans och bara körde. Det var det allra sista vi gjorde för dagen och väldigt oarrangerat också. Vi bara satte oss i olika positioner, skrattade och lät fotografen knäppa bilder. Sen när vi fick se bilderna några dagar efteråt så var det tydligt att det var dom allra bästa bilderna från dagen. Det blir väl ofta så också, när det är spontant och roligt så lyser det igenom.”

Snart är 2016 slut. Vilka tre låtar har varit bland de bättre i år?
Isabells favoriter:
Hurt me – låpsley
Starkare – Ana Diaz
Sexual – NEIKED

Sandras favoriter:
I want to know what love is – Amason
Keeping your head up – Birdy
Love yourself – Justin Bieber

Om ni ska sammanfatta 2016 med en Emoji – vad blir det då?
”Den här kvinnan som dansar och som utstrålar mycket empowerment, som att hon är på språng. Det sammanfattar väl känslan inför det året. För oss personligen för att vi tog oss ut i rampljuset och vågade visa våra kreativa alster för en större publik. Och den sammanfattar året för världen ganska bra också. Populism, rasism och kvinnohat sprids över hela västvärlden. Så människor som är på språng och står upp behövs mer än någonsin. Och för första gången någonsin nominerades en kvinna till officiell presidentkandidat i USA. Och det känns ju som ett språng och som empowerment om något.”

Vad kan vi förvänta oss av framtiden för LUMA?
”Vi kommer släppa en cover på en Kent -låt i mitten av december, det ser vi jättemycket fram emot. Och vi håller på och gör klart vår EP som ska släppas i vår och planerar vår turné som vi ska göra med den. Men just nu är vi mest peppade på att Sluta när det är som roligast är ute! Ska bli fantastiskt att höra folks reaktioner.”

LUMA
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011