Rare musical landscapes, a place of long dark shadows, sudden flashes of glittering light, brooding silences and unexpected explosions of fierce percussion ”.
Så beskriver det norska indiepop/rock-bandet Highasakite sin musik på sin hemsida. De var nyligen i Sverige för en spelning på Debaser Strand i Stockholm som en del av deras turné som sträcker sig från Europa till Australien. Bandet har varit aktivt sen 2011 och består av fem medlemmar, sångerskan Ingrid Helene Håvik, Øystein Skar och Marte Eberson på synth och keyboard, Trond Bersu på trummor och Kristoffer Lo på bland annat gitarr. De har släppt tre album och fått stor framgång i hemlandet och tagit hem priser som Pop Band of The Year Award på norska Grammys för andra albumet Silent Treatment. Den 20 maj detta året släpptes deras senaste album, Camp Echo, med låtar som Golden Ticket och Someone Who’ll Get It .

Skicka in din musik

Jag fick möjligheten att intervjua sångerskan Ingrid i samband med Sverigebesöket. Senare på kvällen såg jag deras konsert som jag haft biljett till i flera månader och det är en av de bästa konserterna jag varit på hittils.

Du är ju på turné nu med ditt band och du hade en slutsåld konsert i Köpenhamn igår (11 oktober). Hur gick det? Hur känns det att spela på en utsåld konsert?

Det är väl coolt, vi har haft lite fritt nu och vi var liksom utvilade och det var väldigt kul att spela. Vi hade liksom massa extra energi.

Blir det extra energi när man vet att konserten man har är slutsåld?

Nej, det blir nästan samma oavsett var man spelar för det blir ett sånt mood man kommer in i med en gång när man går upp på scenen och så börjar man bara att spränga på med allt man kan då.

Var publiken bra?

Ja det var jättesnällt folk.

Ert bandnamn är så häftigt. Hur kom ni fram till Highasakite?

Det är den där Rocketman av Elton John , där sjunger han det och sen har man hört en massa på den.

Hur kom just du in på sången och musiken?

Min mamma är sånglärare så det kom säkert lite med morsmjölken. Jag har bara växt upp med det, att sjunga.

Jag har tidigare inte hört det uttrycket och med Ingrids norska uttal blev det först lite svårt att förstå vad hon menade. Ingrid visar vad hon menar och säger “Morsmjölk, alltså för barn”. Jag förstår då och skrattar lite.

Angående ert nya album Camp Echo som ni släppte i maj, vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan det albumet och era tidigare två album?

Det är mycket mer elektroniskt, mycket mer aggressivt och mer upptempo. Så ja, det är väldigt annorlunda från det vi gjorde i början.

Om du var tvungen att beskriva Camp Echo med tre ord, vilka ord skulle det vara?

Det är svårt att säga… Jag skulle säga att det är ganska mörkt. Mörkt och dystert. Det låter väl som en jättebra platta. Mörkt och dystert och trist. Ingrid skrattar.

Det är ju dystert och mörkt, men man får ju ändå glad energi av musiken.

Ja energisk precis, då blev det tre ord. Energisk!

Som jag förstår det så är det du som skriver mesta delen av texterna till musiken?

Ja, jag skriver alla låtarna och texterna, så som band jobbar vi bara med sound och arrangemang.

Jag har läst att du skriver väldigt mycket också?

När vi först började så skrev jag mycket men det går väldigt mycket i perioder.

Var är det du får mest inspiration ifrån till dina texter?

Jag tror det är andras musik, kanske inte texterna nej, jag vet inte faktiskt det var så länge sen jag satt och skrev texter nu. I perioder så skriver jag ner allt, skriver ner samtal jag hör eller dialoger i filmer, dokumentärer och intervjuer och böcker, dikter…

Får ni inspiration från politik för det känns som det är ganska många politiska budskap?

Ja det också, hämtar från liksom tal, intervjuer, dokumentärer.

Är det någon av låtarna på Camp Echo som betyder lite extra för dig?

Ja, men jag borde inte säga vilken det är för jag vill inte påverka andras upplevelse av det.

Er video till Golden Ticket , jag tycker den är jätte cool. Den är så mörk men ändå så mycket ljus och effekter. Vart ifrån fick ni idén till den?

Tack. Pinterest, är det det de heter? Man bara sitter och finner massa bilder och jag hade bara lust med guldmålning liksom.

Samurai Swords är ju er senaste singel som ni har släppt. Har ni någon plan på att göra musikvideo till den?

Nej, jag tror inte vi ska göra det.

Vilken typ av musik lyssnar du på? Har du några låtar som du kan rekommendera?

Just nu har jag börjat lyssna mycket på det nya Bon Iver-albumet. Det är svårt att säga vad låtarna heter, det satt vi precis och snackade om. Men första låten på den plattan (22 OVER SOON ) och så den som heter 666 .

För det mesta gick det bra att förstå varandra i vår svenska-norska-dialog. Men här förstod jag inte riktigt vilken grupp Ingrid menade. Hon uttalade Bon Iver på ett väldigt norskt vis så jag frågade igen vad guppen hette. Detta i och med att jag själv uttalar bandet med engelskt uttal.

Jag kollade på er Instagram och då har ni Samurai Swords i en dokumentär som heter Stuck . Vad handlar den dokumentären om kort och gott?

Den handlar om tvångsäktenskap och kvinnor som är för unga att gifta sig.

Är ni med på något annat sätt i det projektet än musiken?

Det är bara genom musiken.

Spännande!

Ja, hoppas det sprider ordet

Härefter avslutade vi intervjun, jag tackade Ingrid för intervjun och hon tackade tillbaka. Hon tyckte det var kul att göra intervju här i Sverige eftersom hon tycker det kan vara svårt att få igenom musik i Sverige för att utbudet av bra musik redan är så stort. Hon lovade slutligen att se efter mig i publiken för kvällens konsert.


Highasakite
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

DOLBY ATMOS

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011