Idag den 14 oktober släpper Adam Portnoff sin debut-EP När Allting Vänder Om och singeln med samma namn. Han har tidigare släppt två singlar, Dum och Kom ihåg mig , som finns med på nysläppta EPn. Vissa säger att hans musik påminner om Norlie & KKV , andra säger Danny Saucedo som enligt mig inte bara påminner om honom musikmässigt, utan även utseende- och stilmässigt. Adam är 27 år och har bland annat hunnit med att gå på Rytmus musikgymnasium, där även Tove Lo och Urban Cone gått, samt varit sångare i bandet Hildas Gitarr . Jag och Adam möttes upp på ett mysigt café på Söder i Stockholm för en intervju.

Nordiska Favoriter

Du är ju uppväxt i södra Stockholm i en musikfamilj, vad var det som gjorde att du kom in i musiken själv tror du?
Ja exakt, mamma var sångerska och pappa ljudtekniker och spelar gitarr och sjunger. När jag var liten ville jag bli fotbollsproffs först. Det var första drömmen. Jag gillade att sjunga men jag var lite blyg och sådär. På högstadiet började jag intressera mig mer i musik och då började jag spela gitarr och sjunga mer. Jag bestämde mig för att söka till Rytmus musikgymnasium och då gick man med folk som var likasinnade, alla höll på med musik liksom. Då blev den drömmen lite tydligare så det var nog där som jag kände att det är musik jag vill hålla på med.

Härefter berättar Adam att han genom Rytmus träffade Jesper Adefeldt , som han skrivit och producerat musiken med till nysläppta EPn.
adam-portnoff-445
Innan du valde att satsa på solokarriären så var du ju med i bandet Hildas Gitarr.
Exakt, vi startade bandet i nian, jag var sångare med ett kompisgäng som gick i samma klass och de behövde ett band till balen så vi satte ihop det då. Sen efter det fortsatte vi ju.

Är det nåt specifikt som du känner att du har lärt dig från åren med Hildas Gitarr?
Absolut, vi har spelat så mycket ute, repat och sjungit på alla möjliga olika ställen känns det som. Det är väl där en stor del av mig har formats.

Vad var det som gjorde att du ville satsa på din solokarriär?
Det var ju för cirka 2 år sedan, vi hade lirat ihop i 8-10 år eller nåt sånt så jag kände att jag ville testa vingarna med något nytt. Jag och Jeppe hade ju skrivit lite både i gymnasiet och lite efter så då kände jag att jag ville testa att göra en sologrej.

Tidigare i år blev du signad till Polydor, underbolag till Universal. Kan du berätta lite hur det gick till?
Ja precis, jag och Jeppe började ju skriva för ungefär 2 år sedan på svenska och då bestämde vi oss för att göra en EP. Vi skrev 12-13 låtar men valde ut 5 låtar. Då så använde vi oss av Spinnup och släppte första låten Dum och bara två dagar efter så fick vi mejl från Universal. Någon på Spinnup hade då tipsat en A&R där.

Adam berättar vidare att han och Jesper var inställda på att släppa EPn och göra all marknadsföring själva. När de sedan fick ett mejl från Universal så blev det en total omvändning. De gick på möte med Universal och spelade upp sina låtar. De på Universal tyckte om det dem hörde och det resulterade i ett kontrakt.

Hur var känslan då när ni såg mejlet i inkorgen?
Det var ju bara, yes! Det var grymt. Det var precis det som vi ville skulle hända.

14 oktober (idag) så släpper du EPn ”När allting vänder om” och singeln med samma namn. Kan du berätta lite om EPn?
Ja som sagt det var 2 år sen vi började skriva på den och vi valde att skriva den på svenska. Vi har alltid skrivit ganska poppiga låtar och vi tänkte att vi kör på pop på svenska. Vi hade fem låtar klara där när vi var på Universalmötet så låtarna har ett år på nacken. Så la vi till en låt då. Det är 6 låtar totalt och alla handlar väl om dels delar i mitt och Jespers liv och i andra människors liv.

Är det någon av låtarna från EPn som är lite extra speciell för dig?
Alla låtar känns ju lite som ens kärleksbarn, säger Adam och skrattar , så man gillar ju alla lika mycket fast på olika sätt. Det finns väl en som jag tycker sticker ut, singeln, titelspåret då, När allting vänder om, för där känns det som vi hittade ett ganska unikt och nytt sound på något sätt och texten skrev sig själv nästan. När vi satt ner och skrev tog vi någon melodi och texten bara flöt på och vi blev väldigt nöjda med slutproduktionen.

Jag har ju lyssnat på EPn och tänkte på låten Del av en saga där du sjunger ”När du andas genom elden och känner att det inte går. Det är bara en del av en saga när allting börjar om. ” Är det nåt speciellt som du syftar på med den textraden?
Eh, oj nu måste vi gå tillbaka här, vad vi tänkte när vi skrev den… Nä men att man kanske inte ska ta livet på för stort allvar ibland. Att det börjar om på något sätt och det kanske löser sig i slutändan. Och du känner att allting inte går så bra eller som du vill i ditt liv men allting börjar om, allt är det bara en del av en saga.
adam-portnoff-662
Hur kommer det sig att du sjunger i genren pop och på svenska?
Med Hildas Gitarr skrev vi på svenska och då upptäckte jag att, wow, det är ashäftigt att skriva på svenska. Till skillnad från engelska så kan man uttrycka sig på ett annat sätt. Det är mer ärligt och sårbart på svenska och man reagerar direkt på orden. Jag lyssnar också mycket på pop, eller ganska mycket på allt. Och jag har en ganska poppig röst så det faller sig naturligt när vi började skriva att det skulle vara pop liksom.

Finns det några artister som du ser upp till som hjälpt dig forma din egen musikkarriär?
Ja alltså, Michael Jackson är ju en stor idol för mig. Jag brukar dansa framför spegeln liksom. Själva EP:n har väl också influerats av Christian Walz och Daniel Adams-Ray skulle jag säga, mycket med dels produktioner och så där. Så det är lite blandning av olika artister.

Har du något speciellt minne från en konsert du gått på?
Way Out West i somras. Sia blev jag imponerad av, hon sjunger så jävla bra. Det var regnigt och lerigt men det gjorde ingenting då.

Har du några egna inbokade spelningar eller planer på turné i Sverige?
Ja vi har ju en releasefest nästa torsdag, 20 oktober, på Amaranten Tap Room. Då kommer vi spela alla låtar från EPn. Vi hade ett stående skämt när vi skrev låtarna att vi alltid brukade skrika ”Gröna Lund, kom igen nu!” Så det vore en dröm längre fram att stå på stora scenen på Gröna Lund en sommarkväll.

Är den releasefesten öppen för alla?
Ja exakt, vem som helst.

Har du några drömmar och förhoppningar för framtiden? Mer än Gröna Lund? Säger jag skämtsamt.
Ja, Liseberg då, skämtar Adam . Ja men det vore verkligen kul att dra ut på turné och stå på scen runt om i Sverige, kanske Norge. Och få se någon i publiken sjunga ens låt.

Lyssna på Adams välgjorda och trallvänliga debut-EP på Spotify nedan!

Adam Portnoff
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011