2016 har verkligen varit ett stort år för duon Smith & Thell som består av Maria Smith och Victor Thell. De gick in i året med en färsk Denni Pop Award i bagaget samt singeln Statue.
Under året har fler och fler fått upp ögonen för de två producenter och låtskrivarna samt att de tagit emot ytterligare ett pris under MUSEXPO för New Emerging International Talent och nu har de precis släppt fyraspårs-EPn Statue. EP blir lite av startskottet för albumet som släps i September.
De var även med och skrev låten Human tillsammans med Oscar Zia som tog honom till en hedrande andraplats i Melodifestivalen.

Popmuzik Lover Patreon

”Vi har tre låtar kvar på plattan sedan är den färdig.” berättar Victor för mig när vi står inne i pressområdet på Bråvalla.
”Vi ska nog ha en tio, tolv låtar på plattan. Men vi sitter och jobbar hela tiden på den, så dyker det upp en ny låt som vi känner måste vara med, och då får vi pussla om lite.” lägger Maria till.

Men hur vet ni när en låt platsar på just skivan?

Maria : Det känner man i magen.

Victor : Det tilltalar hjärtat bara.

Ni har ändå skyndat ganska långsamt rent utgivningsmässigt. Hippie Van 2014 och Statute 2015 och nu då en EP.

Maria : Jo, det finns alltid planer hur man ska släppa något. Låtarna på EPn har varit klara ganska länge. Eller en av låtarna gjordes faktiskt för en vecka sedan. Den skrevs och gjordes klar på två dagar.

Victor : Det var en impulsgrej.

Maria : Annars är det låtar som måste vänta in rätt tillfälle.

Fast om låtarna legat klara länge, är ni inte oroliga över att de ska kännas gamla då?

Maria : Jo, det händer. Men då producerar vi om lite.

Victor : Vi är ju väldigt inspirerade av 60- och 70-talet och när något låter gammalt så säger vi mer ”yes!” *haha*

Maria : Det kan snarare vara så att vi tar in ett band eller så istället om något låter för plastigt och då kan vi göra om det.

Victor : Även om vi försöker skapa något nytt är vi ändå väldigt inspirerade av band som Simon & Garfunkel . Vi vill behålla äktheten och värmen i musiken.

Låten Statue är ju ganska mörk och tar upp medicinmissbruk.

Victor : Ja, den låter ju glad, men det är för att lura in folk i träsket. Haha. Nej, men det finns hopp i den.

Maria : Det är så uppenbart att man inte tjänar pengar på friska människor. Men samtidigt lite fult att prata om det. Så för att folk ska ta åt sig den är låten uptempo så folk kanske lyssnar på den.

Följer EPn samma mörka känsla?

Maria : Vi har en fin mix av hopp även om texten är allvarlig och right on point så vill man ju inte känna sig helt nere i skiten. Så där tycker jag EPn följer Statue.

Victor : Den tar upp mycket funderingar. Vi har en låt som heter Cabin out of nowhere som handlar om när jag och Maria var i New York och såg fåglar som käkade KFC, och det kändes bara så fel.

Maria : Fåglarna är ju lika sugna på att konsumera upp sig själva som vi. De kanske också har kollat för mycket på reklam. Vi är ju sådana som shopper för mycket kläder och är för konsumtionsstyrda.
Så den handlar lite om det.

Jag tänkte på låten Fuck the World som kommer se fin ut i iTunes med alla stjärnor. Vad handlar den låten om och varför döpte ni den till just det?

Maria : Det hängde en plansch på min systers vägg som jag och Victor tittat mycket på som lyder: Only when the last fish had died, the last river has been poisoned and when the last tree has fallen, we will realie that money can’t be eaten.
Tyvärr kan ju inte mamma jord säga fula ord, så vi säger det åt henne.
Låten handlar om att vi borde vara mer schysta och ta hand om jorden, speciellt nu när det är så rörigt i världen.

Victor : Ta tillexempel videor med folk som shake the booty och jämför det med ett hungrigt barn, så lägger man fokus fel.

Maria : Låten handlar om var blicken går. Skulle du sätta en rumpa där och och ett svältande barn där så går din blick till rumpan helt naturligt. Varför gör man det?

Har ni alltid haft ett engagemang i tillexempel miljöfrågor?

Maria : Det är nog mer att vi funderar väldigt mycket och är middagsbordsfilosofer.

Victor : Vi säger ju inte till vad som är rätt och fel, utan bara det vi själva tycker.
Att lyfta upp frågor som ändå är viktiga att prata om.

Maria : Låten är ju lite av en reversed brain fuck. Folk gillar att lyssna på svärord, och gör folk nu det så kanske vi också måste svära för att få dem att lyssna.

Foto: Emanuel Fröberg
Foto: Emanuel Fröberg

Hur kompletterar ni varandra?

Victor : Vi kompletterar varandra i de flesta delarna. Vi är typ motsatsen till varandra men ändå väldigt lika. Varje gång jag tycker något är bra så tycker inte Maria om det. Haha. Nej, men Maria är fantastisk duktig på text och melodier. Hon har allt som jag inte har.

Maria : Victors styrka är att han är en fantastiskt duktig producent. Jag har suttit med många, men Victor är så otroligt mycket känsla och duktig arrangör och vet var alla bitar ska ligga. Det bli en bra dynamik. Jag kan vara så extremt känslostyrd när det kommer till texter och då kan han plocka ner texterna lite så folk förstår.

Victor : Man ska ju alltid prata ifrån sina egna erfarenheter. Men för att prata så folk förstår behöver man ta ner det lite, det är viktigt.

Maria : Det var en period jag var ute och flummade mycket i det blå när jag skrev. Sedan tog vi ner det ganska mycket och nästan skrev det i pannan på folk. Nu känns det ganska skönt att kunna säga det rakt ut.
Vi har en låt på plattan som heter Februari och som handlar om att käka chips i soffan och bara dra ner rullgardinen. Att det är okej att deppa ibland.

Victor : En av raderna är: I said to my hands, go make some friends.

Maria : I said to my abs, go hit the gym and multiply yourself. Låten handlar om att det kan vara så jävla mörkt och trist i just Februari, och det är en månad som också behövde en låt tyckte vi.
Det låter flummigt, men vi har haft kul med plattan.

Victor : Sedan har vi en del kärlekslåtar på plattan också. Under the moon från EPn är en av dem.

Smith & Thell inledde sin sommarturné med att spela på Bråvalla, där de bland annat bjöd upp Andreas Moe på scenen.
Under sommaren kommer ni kunna se duon i Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg samt under Rix-FM festivalen.
Smith & Thell släpper sitt debutalbum under hösten.

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

Smith & Thell
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011