Det var 2012 som jag träffade Alice Boteus första gången.
Hon skulle precis släppa sin debutskiva och då var hon en ganska osäker artist som berättade om sin musik.
Även om Alice sjöng om känslor för personer som hon beskrev som ”hon” var just hennes sexualitet lite tabu. Jag fick hålla mig till musiken och hennes skrivande, inte anspela på just sexualitet. För mig kändes det lite konstigt, men när jag nu träffar Alice en andra gång inför hennes nya album Så Unga , får jag lite mer klarhet i hennes inställning då.
”EMI frågade mig om jag ville vara öppen med min sexualitet men jag ville att fokus skulle vara på min musik. Jag antog att folk ändå skulle fatta att jag var gay i och med att jag sjöng ”hon”.
Saken var den att det var jobbigt för mig att komma ut. Min mamma hade i början svårt att acceptera att jag var gay. Nu är hon dock fine med det, men det tog några år.”

Nordiska Favoriter

I och med att jag själv är homosexuell kan jag förstå den balansen. Först ska man hitta sig själv och komma ut. Sedan ska ens vänner och främst föräldrar acceptera och förstå, och det kan i vissa fall vara en minst lika svår process. För vänner kan det vara lättare. Där kan man bara avsluta kontakten om den andra inte kan accepter en för den man är. Blodsband är dock lite svårare. Förr eller senare måste även föräldrarna acceptera vem ens barn är. Bra eller dåligt, så är det bara. Men ibland behöver även det ta tid.
För Alice var det mer att skydda sin mor från att få något tryckt i ansiktet, än att skydda sig själv. Hon visste ju vem hon var och kunde står för det. Men hon behövde inte ropa ut det över hela landet.

Nu hade det varit svårt, ja nästan omöjligt för Alice att inte prata om sin sexualitet. Nya albumet är främst en bearbetning av uppbrottet med sin före detta flickvän 2014 efter ett fyra år långt förhållande.
”Det var jag som sabbade allt, så låtarna på skivan är verkligen ett enda långt ’förlåt, jag är dum i huvudet’. Men jag behövde verkligen få ur mig dessa låtar för jag mår så mycket bättre nu.”
Resultatet är en ärlig samling låtar som verkligen berör med texter som får en att känna saknaden Alice hade för denna kvinna. Hon jämför uppbrottet med samma känslor hon hade när hennes far gick bort när hon var nio år. Samma sorg, fast skillnaden nu var att personen inte är död utan lever ett annat liv.
”Samtidigt, hade inte detta uppbrott hänt hade det ju aldrig blivit en skiva. Det är väl en av anledningarna till varför det tog såpass lång tid att släppa ett nytt album. Jag var ju tvungen att leva låtarna först. Nu kan jag se bilder till varje mening jag sjunger.”

Foto: Claudia Kent
Foto: Claudia Kent

Efter att Alice släppt debutalbumet på EMI köptes bolaget upp av Warner Music. Efter det hörde hon inget mer från de personer hon jobbat med på bolaget.
”Tillslut fick jag själv räkna ut att jag inte var kvar länge hos dem. Allt blev bara väldigt konstigt.”
Det var också en av anledningarna att Alice tagit tid på dig att spela in en uppföljare. Men samtidigt har det inte varit helt tyst om henne.
Året efter debuten bildade hon School ’94 tillsammans med Per Svensson , Felix Andersson och Filip Leyman .
”Jag och Felix gillade samma musik och TV-serien My So Called Life . Den serien var min vision av den amerikanska skolan, så första bilden vi använde för bandet var från serien.
Efter att vi spelat in första låten åkte jag till en festival i Paris där jag tog med mig en massa brända skivor med låten och lade ut den överallt på festivalområdet.”
School ’94 fick en stark start med en gång och blev omskrivna av musikbloggar över hela världen. Efter EP Like you som släpptes 2014 är det nu dags för bandet att följa upp med en ny EP till sommaren.
Jag frågar Alice hur det är att sjunga på engelska i School och svenska på sitt egna material.
”Det är mindre prestationsångest att sjunga på engelska. Rösten blir mer som ett instrument, medan på svenska är det mer berättande. När jag skriver på engelska är det mer text, medan på svenska är det mer en dikt.”

Alice var även en av sångerskorna tillsammans med Håkan Hellström under hans konsert på Ullevi 2014. Hon var med och sjöng Fri tillslut tillsammans med Håkan.
”Håkan ringde upp mig och frågade om jag ville vara med. Först tänkte jag att vi skulle sjunga Valborg , i och med att jag spelat in en cover på den. Men det var Fri tillslut som jag inte ens hört då. Haha. Men jag sa att jag absolut var med.”

-Hur var det att sjunga på Ullevi inför så mycket folk?

”Det var ju häftigt, men samtidigt kände jag att jag inte passade in.
När jag stod på scenen kände jag att jag absolut skulle vara där, men på efterfesten kände jag att jag inte alls passade in, så jag gick till Jazzhuset istället och träffade mina polare.”

-På singeln Där solen står har du med en cover på Veronica Maggios Hädanefter . Varför blev det just den?

”Jag träffade ju Veronica under Håkan-konserten och sa att jag tänkte göra en cover på hennes låt Mitt Hjärta Blöder för jag tycker väldigt mycket om den. Men då var hon nog mest stressad över att gå upp på scenen så hon reflekterade nog inte så mycket på det.
Efter blev det istället Hädanefter som jag spelade in för jag älskar hur den är så sorglig i texten men att hennes version inte är direkt sorglig. Så jag ville ge min version av låten. Den fick väldigt bra spridning på SoundCloud, så vi bestämde oss för att släppa den som b-sida.”

Foto: Claudia Kent
Foto: Claudia Kent

Vi kommer in på spelningar.
Alice berättar att hon älskar att stå på scenen med blir otroligt stressad av allt fram tills hon kommer upp.
”Det är så underligt allt. Jag älskar att skriva musik och framföra låtarna. Allt kring en spelning är bara massa stress att få det att funka. Inte så att jag har scenskräck eller något, det är mest det med att ha koll på allt.
Samtidigt måste jag väl vänja mig in i rollen som artist. Jag är fortfarande otroligt förvånad över allt och att jag gör intervjuer. Haha.”

Ni får hålla koll på Alice Bs Facebook -sida för spelningar under sommaren.
Hon ska även börja inspelningen på en EP de närmaste månaderna som blir en förlängning på albumet. Sedan är det dags för arbetet med album nummer tre.
Förhoppningsvis ska det inte behöva gå fyra år denna gång. Men kanske blir det en lite gladare skiva nästa gång i och med att Alice nu hittat kärleken på nytt.

Lyssna på Så Unga här:

Alice B
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011