I slutet av juli premiärspelade androgyna Ms. Henrik sin nya singel 1994 på invigningen av Stockholm Pride. Låten släpptes under parollen ” Songs With Pride ” – ett samarbete mellan festivalen och 7-Eleven – där Ms. Henrik, Ace Wilder och Smith & Tell har hyllat HBTQ-hjältar genom att tillägna dem varsin låt.

Följ på Apple Music

Inspirationen bakom den trallvänliga popdängan 1994 är 75-årige Pell Uno , som levde tillsammans med sin fru och sina barn när han plötsligt kom ut som homosexuell i 70-talets Sverige.

Being Blogged har snackat en snabbis med den 28-årige artisten Ms. Henrik. Självklart en hel del om nya singeln, men även om människors rättigheter och hur framtiden kommer se ut.

-Låten ingår i projektet ”Songs With Pride”. Hur kom det samarbetet till?

Jag fick frågan av Pride om jag ville skriva en låt och dedikera den till en – som dom kallade det – hjälte. Jag har inte så bra koll på Marvel och DC-Comics men jag trodde ändå att jag borde ha hört om en hjälte som kommit ut som Hbtq-person. Instinktivt så tänkte jag att det borde ha varit Iron Man , han har alltid haft lite för hård attityd. MEN! Det handlade om Uno, som bytte från att vara man med fru till man med man, och blev sig själv.

-Hur skulle du beskriva Pell Uno?

Uno är en jävligt skön gubbe, med en massa humor och självdistans. Jag tycker mig se en gemensam nämnare mellan alla äldre människor som har haft riktiga motgångar. De har humor! De som har haft det för bra är för jävla tråkiga helt enkelt. Jag och Uno har blivit polare, vi är kompisar nu.

-Vad i hans historia inspirerade dig mest?

Min låt handlar inte om Uno, men den är inspirerad av honom. Vi spenderade ju en hel dag tillsammans, och jag tyckte väldigt mycket om honom. Det var ju just därför han liksom fanns med mig i huvudet samma dag, på kvällen, när jag skrev låten.

-Din låt bidrog till ett steg mot mänskliga rättigheter i allmänhet och HBTQ-rättigheter i synnerhet. På vilka andra sätt tycker du man ska engagera sig?

När det gäller att stå upp för HBTQ-rättigheter så handlar det så jävla mycket om att ta det som en del av din vardag. Allt är ju till för att du ska använda det i din vardag: Pride, debatter, artiklar, och så vidare. Allt är helt enkelt till för att du i din vanliga jävla vardag bara ska skita i vem som knullar med vem, vem som är kär i vem och vem som vill vara vem.

-Vad kan vi förvänta oss från dig i framtiden?

I framtiden kan vi förvänta oss att livet blir precis som i filmen Robot & Frank ! Jag blir dement och återgår till mitt verkliga yrke som diamanttjuv – tillsammans med min robot.

-Men du, avslutningsvis, vilken är egentligen den bästa låten från år 1994?

Den bästa låten som släpptes 1994 är Sabotage . Allt annat kan go fuck itself.

Läs mer om ”Songs With Pride
Ms Henrik 1994


Ms. Henrik
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Johannes Gustavsson, 17 år. En kort medianisse som oftast frilansar, gör en podcast om YouTube och äter chips, typ. Tycker dessutom om svensk musik, sociala medier, kramar & kaffe.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011