Faråker är ett av de nya namnen inom svensk popmusik. Hans musik påminner lite om en ny Ted Gärdestad .
Bakom namnet Faråker döljer sig Olle Blomström . En kille från just orten Faråker utanför Karlshamn.
”Det är ett släktnamn jag tagit från orten jag växte upp på.
Faråker var ett efternamn som jag tog när den sista personen med det namnet försvann – lite som en hyllning” berättar Olle för mig när vi samtalar lite om hans musik.
Olle har haft musiken kring sig i mer eller mindre hela livet.
När han var runt sju år gammal fick de ett piano hemma som han flitigt började använda.
”Jag tyckte det var mycket roligare att komma på egna låtar än att lära mig andras, vilket var mycket svårare” mins han om det som lade grunden till hans karriär som musiker.
Samtidigt som han tragglade fram med sin musik flyttade han en period till Göteborg där han studerade.
Efter en tids försök att komma ut med sina låtar, tog han en paus. Pank och arbetslös stack han till Grekland där han jobbade som ljudtekniker under en säsong. Det var under den perioden han fick idéer till nya låtar. Bland annat singeln Allt som är skit .
”Det var väl inget specifikt som hände mig där. Men alla är ju nere ibland och då poppade denna låt upp i huvudet som ett mantra.”
Hemma igen började han spela in sina nya låtar, samtidigt som han upptäckte att folk faktiskt började få upp ögonen för honom.
Han fick bland annat spela på Peace & Love förra året samt att låten Paparazzi du började spelas i P3 och P4.
Något som då även lett till skivkontrakt!
Hans lilla studio finns i ladan vid hans föräldrahem. Där jobbar han i sin ensamhet på låtarna och försöker få dem så bra han bara kan.
”Jag gillar att skriva texter och kan lägga mycket tid på att få med så få ord som möjligt. Det är lite av en utmaning, vilket gör det lite roligt.”
Jag skrev i början att han musikaliskt påminner om Ted Gärdestad.
När jag säger det till honom blir han smickrad och erkänner att just Gärdestad är en av hans stora idoler bland de artister han lyssnar på.
Andra artister som influerar honom är bland annat Bob Hund , Ebba Grön och Tant Strul . Kanske inte lika vispopiga som just Faråker, men helt klart artister som format en musikgeneration.
Närmast ska Olle spela i Stockholm den 17:e April och en skiva ska det också bli lite senare i år. Arbetsnamnet på den är Början på slutet . Men jag får hoppas att det är en lång början på det slutet för Faråker.
Dyk gärna upp på Debaser Slussen den 17:e för en kväll med Sveriges nya pop-hopp.

Skicka in din musik

Här kan ni se Faråker framföra en akustisk version av låten Ellinor , exklusivt för Being Blogged.

Lyssna på Allt som är skit :

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011