Viktor Ejwertz har förändrats. Från mer akustisk och organisk till mer synthig. För nya singeln Det var inte igår verkligen badar i analoga synthar och produktionen har en lekfullhet som verkligen fick mig att haja till när jag hörde låten.

Skicka in din musik

Det är en Viktor som på låten är besviken på kärleken. Han har blivit lämnad och alla drömmar har gått i kras. Kvar är han med en extra tågbiljett som inte var ombokningsbar och nu sitter han ensan på tåget. Full av kärlek men ingen att de den till.

Jag antar att alla varit där. Att måla upp en framtid för sig själv, som helt plötsligt inte längre finns. Det är både tragiskt och sorgligt på samma gång, men också något som tyvärr händer många relationer, när kärleken tar slut. Någonstans är det bara att borsta av sig spillrorna och försöka gå vidare.

Jag bad Viktor berätta lite mer om låten och sin inställning till relationer i denna intervju.

Du har gått från en mer organisk och akustisk stil till att det nu är det mer synthar i produktionen. Vad fick dig att ta det steget? 

Den här låten tog form på tåget med datorn och hörlurar, direkt i Logic. Då var synthar lättillgängliga. Jag ser mig till viss del som gitarr-singer-songwriter, men är även influerad av artister som Familjen, där ljudbilden ofta är synth-rik. Vissa låtar verkar bara vilja ut ur mig och tar de vägarna som råkar finnas till hands. Detta är en sån låt.

Det är mycket kärleksbekymmer i dina låtar. Monsunregnet var ju också kring det temat. Är det svårt eller mer befriande att få skriva av sig om krossad kärlek? 

Det känns väldigt befriande och verkar ha hjälpt mig att bearbeta känslorna. Jag har skrivit av mig och lyssnat mycket på låtarna.
Det känns som det finns spår av alla sorgebearbetningsstadierna i flera av låtarna på albumet.

Foto: Adam Johnsson

Hur har reaktionen varit från den du faktiskt skriver om i det fallet? 

Denna låten har hon inte hört än.
Monsunregnet hörde hon först av alla tror jag. Den verkade beröra henne starkt och hon tyckte den var fin, men verkar inte dela mina perspektiv på allt.

Ser du dig själv som en person som har lätt att bli kär och gärna planerar framåt i ett förhållande? 

Gud, ja. Efter uppbrottet har jag känt en rädsla för att råka titta någon i ögonen för länge för det känns som jag ska trilla rakt in i en relation igen. Jag har varit i relation större delen av mitt vuxna liv och fick idén att jag borde vara singel ett tag nu. Jag verkar inte ha så mycket kontroll över det där. Hopplös romantiker kanske någon skulle kalla mig. Jag föredrar nog hoppfull romantiker. Jag tror på den rätta och vill gärna leva kärnfamiljelivet.

Hur arbetade du fram just Det var inte igår, från idé till färdig låt? 

Jag tror hela låten kom till under resan från Stockholm till Tjörn inför midsommar.
Kanske fyllde jag på eller filade lite på texten i efterhand men det känns som allt gick väldigt snabbt. Liksom flera låtar för mitt tredje album så känns det som den bara rann ur mig. Som att det fanns ett undertryckt behov att få ur mig känslorna i musiken för att bearbeta. Under produktions- och mixprocessen var det väl flera springturer, promenader och tunnelbaneresor med låten i hörlurarna då jag skrev anteckningar på mobilen, följt av kvällar efter jobbet då jag producerade och mixade efter mina anteckningar. Brukar jobba ungefär så. Sen mastring hos legendaren Björn Engelmann som mastrat flera av mina låtar. Mycket smidigt samarbete.

Hur långt har du kommit i arbetet på ditt kommande album och är det just detta tema om hjärtesorg som liksom ramar in låtarna denna gång? 

Alla låtar är färdigskrivna. Ska iväg ungefär en månad till Thailand strax efter detta släppet, så färdigställandet av albumet dröjer lite. Men ska sitta i en fin studio i Visby i november och hoppas komma vidare då! Ja, hjärtesorg ramar in flera av låtarna. Detta verkar bli det närmaste ett breakup-album jag kommit hittills. Förhoppningsvis det sista av sitt slag för min del. En av de nuvarande elva låtarna är mer av en kärlekslåt, vilket känns uppfriskande och kändes ovant men kom naturligt.

Om du uppskattar att hitta ny musik i bloggen, så får du gärna stötta arbetet med Popmuzik som Patreon om du kan. Det hjälper en oberoende musikblogg otroligt mycket om du kan bidra som Popmuzik Liker för 12 kr i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare som en bred och nyfiken musikblogg där du dagligen kan få nya musiktips, samt att det hjälper spännande artister om de har en plattform som de kan nå ut med sin musik på. 
Tack för ditt stöd. 

DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011